Rusija, Iran i Turska dogovorili ustavnu komisiju za Siriju

Erdogan, Putin i Rouhani razgovarali u Ankari o rješenju devetogodišnjeg građanskog rata u Siriji.

Popularno na sajtu

Lideri Rusije, Irana i Turske objavili su sinoć kako su dogovorili formiranje komisije zadužene za izmjenu sirijskog Ustava kao dio političkog rješenja za rat u toj državi koji traje već devet godina, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan je na kraju sastanka sa Vladimirom Putinom i Hassanom Rouhanijem u Ankari novinarima rekao kako su prevaziđene i posljednje prepreke za formiranje komisije.

Rusija i Iran su ključni saveznici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada dok Turska podržava pobunjenike koji ga žele svrgnuti.

Putin je rekao kako će ustavna komisija biti sačinjena od predstavnika vlasti, opozicije i nezavisnih stručnjaka i kako dogovor o tome omogućava brze razgovore u Ženevi. Rouhani je izjavio kako se nada održavanju izbora u Siriji tokom 2020. ili 2021. godine.

Tri predsjednika su dogovorila i deeskalaciju situacije u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu u Siriji, uz istovremenu borbu protiv ekstremista i zaštitu civila.

Ovo bi moglo značiti da će Turska u saradnji sa Rusijom i Iranom pokrenuti operaciju eliminisanja Tahriruš-Šama (HTŠ) – najsnažnijeg džihadskog saveza u Siriji. Tahriruš-Šam se protivi bilo kakvoj zamisli da šijitski režim vlada muslimanima Sirije, te je u više navrata obznanio da neće prihvatiti bilo kakvo rješenje koje bi uključivalo postojeći režim. Zbog toga Rusija i Iran kategorički traže od Erdogana da eliminiše Tahriruš-Šam iz Idliba, čime bi se praktično iskorjenio džihadski pokret i ugušila islamska revolucija sirijskih muslimana.

Zračna i kopnena ofanziva

Idlib kontroliše oružana grupa Hayat Tahrir al-Sham (Hejjetu Tahriruš-Šam, HTŠ). Šijitske milicije, uz pomoć Rusije, već četiri mjeseca vode kopnenu i zračnu ofanzivu protiv te grupe ali u napadima često stradaju civili.

Stotine hiljada Sirijaca, od kojih su neki već izbjegli iz drugih dijelova Sirije, pomjera se ka turskoj granici.

Sukob većih razmjera u Idlibu znači i mogućnost novog vala izbjeglica u Tursku, u kojoj se već nalazi 3,6 miliona izbjeglih Sirijaca.

Erdogan je ranije upozoravao kako bi njegova država mogla „otvoriti kapije“ i dozvoliti Sirijcima koji se nalaze u Turskoj da odu u evropske države ako bi Turska bila ostavljena da se sama nosi s teretom izbjeglica.

Današnji razgovori su bili peti trilateralni sastanak država koje su na suprotstavljenim stranama u sirijskom sukobu, podsjećaju agencije.

(Agencije / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz