Rusija za borbe u Ukrajini regrutira afganistanske komandose koje je obučio SAD

Popularno na sajtu

Ruska vojska za borbe u Ukrajini regrutira pripadnike specijalnih jedinica bivše marionetske Vojske Afganistana koji su se borili rame uz rame sa američkim vojnicima, a pobjegli u Iran posle haotičnog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država prošle godine iz Afganistana – rekla su u ponedjeljak Associated Pressu tri bivša afganistanska generala.

Po njihovim riječima, hiljade nekadašnjih afganistanskih komandosa Rusi žele da u “svoju legiju stranaca” privuku ponudama o stabilnim platama od 1.500 dolara mjesečno i obećanjem sigurnog utočišta za njih i njihove porodice kako bi izbjegli deportaciju u Afganistan – u ruke tamo sada vladajućih talibana, što bi, kako mnogi smatraju, za njih značilo smrt.

“Oni ne žele da se bore, ali nemaju izbora”, rekao je jedan od generala, Abdul Raof Arghandiwal, dodavši da se desetine afganistanskih komandosa koji su sada u Iranu, a s kojima on komunicira porukama, najviše plaše deportacije. “Pitaju me, kažu: ‘Hajde daj nam neko rešenje’. Šta da radimo? Ako se vratimo u Afganistan, ima talibani da nas pobiju”.

Arghandiwal je rekao da regrutiranje Afganistanaca provode pripadnici ruske plaćeničke grupacije Wagner.

Drugi bivši general, Hibatullah Alizai, posljednji šef afganistanskog generalštaba prije no što su talibani preuzeli vlast, izjavio je da u regrutiranju pomaže jedan bivši komandant afganistanskih specijalaca koji je živio u Rusiji, pa zna ruski.

Do regrutacija dolazi mjesecima nakon upozorenja američkih vojnika koji su ratovali rame uz rame sa afganistanskim specijalcima, da talibani imaju namjeru da ih pobiju, i da bi ti specijalci mogli da se pridruže američkim neprijateljima kako bi preživjeli, a iz bijesa prema ranijem savezniku.

Jedan izvještaj republikanskih članova Kongres SAD-a, objavljen u augustu, izričito upozorava na opasnost da bi afganistanski komandosi koje su obučavali američki marinci i “Zelene beretke”, mogli odati informacije o američkim vojnim taktikama Iranu, Rusiji ili organizaciji Islamska država – ili čak početi da se bore za njih.

“Nismo te ljude izvukli kao što smo obećali, i sad nam to dolazi na naplatu”, rekao je Michael Mulroy, penzionisani oficir CIA koji je služio u Afganistanu, i dodao da su afganistanski komandosi veoma dobro obučeni, žestoki borci. “Ne želim da ih vidim ni na kakvom bojnom polju, iskreno, a naročito ne želim da ih vidim da se bore protiv Ukrajinaca.”

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: