Rusko-američka klopka sirijskim oslobodilačkim snagama na sjeveru provincije Halep

Popularno na sajtu

Nakon što Amerika i Zapad u Oslobodilačkoj sirijskoj vojsci (FSA) nisu pronašle svog vjernog saveznika u Siriji, okrenuli su se sekularnim kurdskim i arapskim grupama formiravši Sirijske demokratske snage (SDS).

Odmah nakon osnivanja u oktobru 2015, koalicija SDS je po nalogu Amerike počela sa kažnjavanjem FSA i drugih pobunjeničkih skupina koje su odbile američke zapovjedi. Počeli su napadi demokratskih snaga na položaje džihadsko-oslobodilačkih snaga na sjeveru provincije Halep.

Demokratske snage su od oslobodilačkih snaga do sada zauzele veći broj sela oko Afrina, na sjeveru provincije Halep, a neki aktivisti izvještavaju da je u ruke Kurda pao Minig i najveća strateška baza na sjeveru provincije Halep.

Amerikanci, međutim, ne žele da Sirijske demokratske snage budu sastavljene samo od Kurda, te čine ogromne napore da unutar SDS-a integrišu što više drugih (arapskih) sekularnih grupa, a i onih koje to nisu, ali žele opstanak na sirijskom tlu.

Ruske zračne snage, naravno uz blagoslov Amerike, pokrenule su zadnjih dana žestoke napade na položaje džihadsko-oslobodilačkih snaga na sjeveru provincije Halep, koje su se sada našle u trostrukom sendviču između šiija na jugu, IDIŠ-a (ISIL) na istoku i kurdskih komunista na zapadu (vidi mapu ispod).

Mapa kontrole teritorije za sjever provincije Halep, februar 2016.
Mapa kontrole teritorije za sjever provincije Halep, februar 2016.

Cilj ruskih napada nije samo da oslabe defanzivne položaje oslobodilačkih snaga u dva preostala veća grada na sjeveru Halepa pod njihovom kontrolom – Tel Rifat i Azaz, već se iza ruskih udara krije podmukli američki plan da se sirijske oslobodilačke snage podvedu pod kontrolu Sirijskih demokratskih snaga, o čemu zadnjih dana govore vođe i aktivisti nekih pobunjeničkih skupina.

Džejšus-suvvar, arapska pobunjenička grupa koja je koalicioni partner Sirijskih demokratskih snaga, otvoreno poziva FSA skupine da pristupe demokratskim snagama, zauzvrat obećavajući im da će imati zračnu podršku američko-arapske koalicije u odbrani od IDIŠ-a sa istoka, a također će biti pošteđeni ruskih zračnih udara jer Rusija ne bombarduje Sirijske demokratske snage, pišu mnogobrojni sirijski aktivisti i mediji.

Prema sirijskom news portalu Zaman al-wasl, nekoliko FSA skupina je pod pomenutim garancijama već pristupilo demokratskim snagama, dok druge formiraju sopstveni blok u Azazu i pripremaju se za odbranu ovog strateškog grada kojeg pokušavaju zauzeti i Kurdi, i šiitsko-režimske snage i IDIŠ.

(Aktivisti / Put vjernika)

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz