Svjetske sile dogovorile prekid vatre u Siriji, pobunjenici nastavljaju borbu

Popularno na sajtu

Pobunjeničke grupe u Siriji neće obustaviti borbu jer ne vjeruju da će Rusija, saveznik Vladinih snaga, prestati s bombardiranjem.

Pobunjenici su izrazili sumnju u dogovor svjetskih sila da će izvršiti pritisak za obustavom neprijateljstava u roku od sedam dana.

Također su ponovili svoj zahtjev da predsjednik Bashar al-Assad mora biti smijenjen s vlasti, prenosi agencija Hina.

Ranije je Assad rekao da želi preuzeti “cijelu zemlju” od pobunjenika.

Tri sirijske pobunjeničke grupe izrazile su sumnje u obustavu neprijateljstava. Glasnogovornik Slobodne sirijske vojske rekao je: “I dalje smo cijelo vrijeme skeptični u pogledu Rusa”.

Konzervativna grupa Ahrar al-Sham izjavila je da se neće prestati boriti dok Vladine snage ne prekinu s granatiranjem, dok se civilima ne omogući siguran prelazak granica, oslobode civili te ne ukine opsada.

Grupa Faylaq al-Sham, dio koalicije sedam različitih pobunjeničkih grupa koje djeluju na sjeveru, izjavila je da se neće odreći oružja sve dok se predsjednika Assada ne ukloni s dužnosti.

Postignut dogovor

Riad Hijab, koordinator sirijskoga glavnog oporbenog bloka, ranije je rekao da objava o obustavi neprijateljstava prije postizanja napretka u političkom procesu “nije realistična, objektivna niti logična”.

Vodeće svjetske sile su u petak rano ujutro na sastanku Međunarodne skupine za podršku Siriji postigle dogovor o prekidu sukoba u toj zemlji i dostavi humanitarne pomoći stanovništvu, objavili su dužnosnici.

Državni sekretar SAD-a John Kerry novinarima je objavio da je na sastanku ISSG-a dogovoren “prekid sukoba” u Siriji u roku od sedam dana i dostava humanitarne pomoći.

Kerry je nakon maratonskih razgovora u kojima je učestvovala Rusija i još 15 zemalja rekao da su se sve zemlje uključene u razgovore složile da se razgovori o uspostavi mira u Siriji, koji se održavaju Ženevi, nastave što je prije moguće.

Kerry je rekao da se prekid vatre neće odnositi na grupu Islamska država Irak i Levant i druge naoružane grupe koje se bore u Siriji.

Izvor: Agencije  

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz