Šiitske i kurdske snage u ofanzivi na sjever provincije Halep: Ruski udari na Tal Rafaat (+video)

Objavljeno / ažurirano:

Novi snimci pokazuju ruske zračne napade na sirijski grad Tal Rafaat u sjevernom dijelu pokrajine Halep.

Sirijska vojska napreduje prema turskoj granici u velikoj ofanzivi uz podršku Rusije i Irana, koja, kako kažu pobunjenici, sada ugrožava budućnost gotovo petogodišnje pobune protiv predsjednika Bashara al-Assada.

Milicije koje podržava Iran odigrale su ključnu ulogu na terenu, dok su ruski avioni pojačali zračne udare, što je omogućilo vojsci povratak na strateško sjeverno područje prvi put u više od dvije godine.

Sirijska vojska i njeni saveznici su gotovo pet kilometara od grada Tal Rafaata, koji je pod kontrolom pobunjenika, što znači da su na otprilike 25 kilometara od turske granice, rekli su pobunjenici i očevici.

S druge strane, kurske snage okupljene oko sekularne koalicije Sirijske demokratske snage, koju podržava Amerika, napadaju na džihadsko-oslobodilačke snage iz pravca teritorija pod njihovom kontrolom (Afrin i okolina), dodatno pogoršavajući stanje na sjeveru Halepa. Pojedini aktivisti izviještavaju da se vode borbe za stratešku vojnu bazu Minig, te daborci skupine Ahraruš-Šam odljevaju napadima sekularnih, demokratskih snaga.

Sirijske oslobodilačke snage na sjevru provincije Halep, nakon što je režim zauzeo oblasti sjeverno od grada Halepa, nalaze se u opsadnom stanju iz tri pravca:
– na jugu su šiitske milicije i režim,
– na zapadu su kurdske sekularne/ateističke snage,
– na istoku je IDIŠ (ISIL).

Izvor: Agencije / aktivisti

NOVO NA SAJTU

Turska, Pakistan i Armenija zatvorile granice s Iranom zbog korona virusa

0
Turska, Pakistan i Armenija zatvorile su granice s Iranom nakon izvještaja o više smrtnih slučajeva zbog korona virusa u toj zemlji. Zbog naglog porasta broja...
Kur'an, muslimanka

Biranje životne saputnice

Preporučeni sadržaj

Sirija: Assadova vojska ubila još pet turskih vojnika, uništen turski vojni...

0
Pet turskih vojnika vojnika je ubijeno, a još najmanje pet ranjeno u raketnom napadu Assadove vojske na sirijsku zračnu bazu Taftanaz u Idlibu, svega...
Allahu-ekber-slika

Pouka za onoga ko pameti ima

Islamske teme