SAD: Nova masovna pucnjava u Teksasu, ubijeno i ranjeno preko 25

Popularno na sajtu

Sjedinjene Države, svjetskog policajca i samodeklarisanog lidera demokratije i ljudskih prava, po drugi put u mjesec dana potresaju vijesti o masovnim ubistvima, i to u istoj saveznoj državi Teksasu.

Rijetko će koji medij smjeti povezati ova ubistva sa fašističkom retorikom predsjednika Donalda Trumpa.

Bijelac u tridesetima, koji je u subotu u dva zapadnoteksaška grada Midlandu i Odessi ubio najmanje pet osoba i ranio više dvadeset, od ranije je poznat policiji, objavile su vlasti.

Napadača je policija zaustavila u vozilu i on je počeo pucati, ranio je policajca te je pobjegao i na putu iz jednog grada do drugog napustio je vozilo, ukrao poštanski kombi te ubio četiri osobe pucajući nasumično na policajce, vozače i prolaznike.

Ubijen je u oružanom obračunu s policijom ispred kinodvorane u Odessi.

Vlasti su prvotno vjerovale da se radi o dva napadača u dva vozila, no načelnik policije u Odessi Michael Gerke rekao je na konferenciji za novinare u subotu navečer kako se vjeruje da je bio sam.

Napadač je bio na putu iz Midlanda za Odessu kada ga je policija nešto iza 15 sati po lokalnom vremenu zaustavila na cesti, kazao je Gerke. Pucao je u policajca i potom pobjegao vozilom prema Odessi. Odvezao se do prodavaonice Home Depot gdje je otvorio vatru na prolaznike.

Druga masovna pucnjava u mjesec dana

“U jednom je trenutku ukrao poštanski kombi i napustio svoje vozilo”, kazao je Gerke.

Nastavio je voziti praćen policijom prije nego što se zabio u parkirano vozilo u blizni kinodvorane u Odessi gdje je u razmeni vatre s policijom ubijen.

Gerke je kazao kako je napadač poznat policiji od ranije no nije žeilo spekulirati o mogućim motivima napada.

Od trinaest osoba koje su dopremljene u lokalnu bolnicu jedna je preminula, sedam je životno ugrođeno, dvoje teže ozlijeđeno a dvoje je obrađeno i pušteno.

Jedno je dijete prebačeno u drugu bolnicu.

Potpredsjednik SAD Mike Pence rekao je nakon pucnjave da su predsjednik Donald Trump i njegova administracija “ostali apsolutno odlučni” sarađivati sa liderima obe stranke u Kongresu u preduzimanju takvih koraka, “tako da se možemo posvetiti i suprotstaviti ovoj pošasti masovnih zlodjela u našoj zemlji”.

Napadač je bio naoružan puškom, kazala je policija.

Ovo je druga masovna pucnjava u Teksasu za mjesec dana.

Prije četiri nedelje naoružani muškarac ubio je 22 ljudi u gradu El Pasu.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz