Saudijska Arabija osudila šejha Nasira el-Umera na deset godina zatvora, povećala kaznu šejhu Mukbilu na četiri godine

Popularno na sajtu

Saudijski specijalizovani sud za kriminal izrekao je desetogodišnju zatvorsku kaznu šejhu Nasiru el-Umeru, čiji je “kriminal” to što je branio islam i muslimane suprotstavljajući se saudijskom tagutu.

Šejh Nasir je daija i akademik, nekadašnji profesor na Fakultetu Usulu-Din, pri Univerzitetu Imam Muhammed ibn Saud.

Šejh Nasir se 2005. godine usprotivio prepravljanju tekstova saudijskih udžbenika, u kojima se nastojalo eliminisanje termina i učenja koje su Sjedinjene Države smatrale agresivnim.

On je, takođe, bio jedan od 26 učenjaka koji su potpisali fetvu u kojoj je stajalo da se Iračani trebaju suprotstaviti američkim trupama u njihovoj zemlji.

U intervjuu za PBS Frontline, el-Umer je izjavio da je ulazak američkih trupa u Saudijsku Arabiju 1990. godine, najveća greška Sjedinjenih Država.

2011. godine, šejh Nasir el-Umer je bio potpisnik pisma u kojem je pozivao na oslobađanje političkih zatvorenika, kojih u zatvorima Saudijske Arabije ima na hiljade, a među kojima su mnogi uhapšeni pod optužbom terorizma, nakon 2003. godine.

Šejh Nasir el Umer uhapšen je još 2018. godine.

Zatvorska kazna i za šejha Omera el-Mukbila

Specijalizovani krivični sud Saudijske Arabije povećao je zatvorsku kaznu šejhu Omeru el-Mukbilu, sa 6 meseci na 4 godine.

Šejh Omer el-Mukbil uhapšen je zbog kritike odluke Opšte uprave za zabavu koja je dozvolila muzičke koncerte u Saudijskoj Arabiji.

Tako to biva u saudijskoj tagutiji. Dok tagut hapsi u zatvara učenjake jer su protiv odluke o muzičkim koncertima, mnoge bosanske daije koje finansira isti taj tagut ili su bliski šejhovima koji brane istog, ljudima govore o tome kako je muzika haram, ali ih nećete čuti da osuđuju saudijskog taguta koji hapsi učenjake jer su protiv muzike. Umjesto da govore istinu, izabrali su da “mudro” šute. Pogađate zašto?

Izvor: Documenting Oppression Against Muslims – DOAM / Ključ istine
Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz