Šejh Nasir el-Fehd dao prisegu IDIŠ-u?

Popularno na sajtu

Mediji i aktivisti IDIŠ-a su ovih dana objavili vijest da je poznati šejh Nasir el-Fehd, koji leži u saudijskom zatvoru, dao prisegu Ebu Bekru el-Bagdadiju, vođi IDIŠ-a.

Kao dokaz, aktivisti su priložili skeniranu kopiju lista papira ispisanog tekstom navodne prisege, koja je prokrijumčarena iz zatvora. Na slici ispod je skenirana kopija lista papira za kojeg IDIŠ-ovi mediji tvrde da je od šejha Nasira el-Fehda. Zapravo, IDIŠ-ovi aktivisti su objavili dva takva lista, sa kraćim i dužim tekstom.

Tekst navodne prisege Nasira el-Fehda
Tekst navodne prisege Nasira el-Fehda

Šejh Nasir el-Fehd se do sada niti jednom nije zvanično oglasio iz zatvora po pitanju sukoba među borbenim frakcijama u Siriji, tako da je ova navodna prisega iznenadila mnoge.

I dok aktivisti i simpatizeri IDIŠ-a munjevito dijele tekst prisege internetom ne navodeći nikakav dokaz da se radi o originalu Nasirovog rukopisa, niti izvor ove vijesti, drugi aktivisti su već objavili da je ova prisega još jedna u nizu propagandnih laži skupine IDIŠ, te kao dokaz svoje tvrdnje naveli da je potpis šejha Nasira falsifikovan, poredivši ga sa njegovim originalnim potpisom, kao i da je samo ime šejha falsifikovano i napisano oblikom slova “He” koje šejh nije obično koristio u pisanju svog imena. O čemu se radi, pogledajte na slici ispod.

Navodni dokaz da je tekst Nasirove prisege falsifikovan
Dokaz kojeg su aktivisti iznijeli da je tekst Nasirove prisege falsifikovan (iznad je način na koji je šejh pisao svoje ime i original njegovog potpisa, a ispod je navodni falsifikat)

Bilo kako, vrijeme koje dolazi će pokazati vjerodostojnost ove vijesti i da li će ona biti još jedna u nizu propagandnih laži koje je IDIŠ koristio kada je izvještavao o prisegama, poput nekoliko objava IDIŠ-ovih medija da je AKAP dao prisegu IDIŠ-u, što se naravno nikada nije dogodilo (screenshotovi objava ispod).

Prva lažna objava IDIŠ-ovog medija na bosanskom jeziku o AKAP-ovoj prisegi IDIŠ-u
Prva lažna objava IDIŠ-ovog medija na bosanskom jeziku o AKAP-ovoj prisegi IDIŠ-u
Druga lažna objava IDIŠ-ovog medija na bosanskom jeziku o AKAP-ovoj prisegi IDIŠ-u
Druga lažna objava IDIŠ-ovog medija na bosanskom jeziku o AKAP-ovoj prisegi IDIŠ-u

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz