Sirija: Hurasud-din proširuje savezništvo s drugim nezavisnim jedinicama u Idlibu

Popularno na sajtu

Mala ali veoma aktivna džihadska koalicija iz Idliba ”I podstiči vjernike”, koju predvodi organizacija Hurasud-din (Zaštitnici vjere) bliska El-Kaidi, pojačana je s još dvije nezavisne jedinice koje predvode bivši zapovjednici Tahriru Šama (HTŠ), izvijestio je analitičar Ayman Jawad.

Novo ime za operativnu sobu je ”Budite postojani” i ona sada osim Hurasud-dina, Ensarud-dina i Ensaru-islama uključuje i jedinice Tansiqijat al-Džihad i Brigadu Mukatilin el-Ensar.

Bataljon Tansiqijat al-Džihad predvodi bivši zapovjednik HTŠ-a Ebu el-Abd Ešidaa dok Brigadu Mukatilin el-Ensar predvodi također bivši zapovjendnik HTŠ-a Ebu Malik el-Šami.

Novoformirana operativna soba ”Budite postojani” objavila je proglas u kojem stoji:

Zahvala pripada samo Allahu, Gospodaru nebesa i Zemlje, Svemogućem, Uzvišenom, našem Stvoritelju. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu porodicu, njegove drugove (ashabe) i sve one koji ih slijede. A zatim:

Kako bi odvratili napad agresora i razbili zavjere okupatora, sljedeće jedinice najavljuju formiranje operativne sobe ”Budite postojani”. Molimo Allaha Svemogućeg da iskoristi nas iskoristi i sve mudžahide u onome što On voli i što mu je drago i da nas nagradi osvajanjem i pobjedom.

1. Tansiqiyat al-Džihad,
2. Brigada al-Muqatilin al-Ansar na čelu sa šejhom Ebu Malikom el-Šamijem,
3. Džemat Ansar al Islam,
4. Front  Ansar al Din
5. Organizacija Hurras al Din

Nova operativna soba ideološki je identična HTŠ-u, ali prati vlastiti vojno-politički kurs.

www.aymennjawad.org / Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz