Sirija: IDIŠ i režimske snage u novoj ofanzivi protiv Tahriruš-Šama u Hami

Popularno na sajtu

UVOD: U ponedjeljak, 9. oktobra, vojnici Bagdadijevog hilafeta (IDIŠ, ISIS) pokrenuli su ofanzivu na položaje Hejjetu Tahriruš-Šama na sjeveroistoku Hame te zauzeli nekoliko desetina sela i kontrolnih punktova, i to u vrijeme kada je Tahriruš-Šam izvodio uspješnu ofanzivu protiv režima (slika ispod).

Mapa kontrole sjevera i sjeveroistoka Hame za 9. oktobar 2017.
Mapa kontrole sjevera i sjeveroistoka Hame za 9. oktobar 2017.

IDIŠ-ovi borci su, da bi izvršili napad, morali proći kroz jako utvrđenu oblast koju kontrolišu šiitsko-režimske snage.

O tome šta se događalo u to vrijeme pojasnio je šejh Ebu Feth Fergali, jedan od najviših vjerskih dužnosnika sirijske islamske grupe Tahriru-Šam (Video ispod).

Tahriruš-Šam je ubrzo pokrenuo kontraofanzivu te povratio dio teritorije oduzete od IDIŠ-a satjeravši ovu grupu u vrlo malu teritoriju. Međutim, u borbu protiv Tahriruš-Šama se uključuju šiitske i režimske snage te zauzimaju gotovo cjelokupnu teritoriju koju je IDIŠ prvobitno zauzeo od Tahriruš-Šama (slika ispod).

Gotovo cijela teritorija koju je IDIŠ zauzeo od Tahriruš-Šama je potpala pod kontrolu režima (mapa kontrole za 22.11.2017)
Gotovo cijela teritorija koju je IDIŠ zauzeo od Tahriruš-Šama je potpala pod kontrolu režima (mapa kontrole za 22.11.2017)

Zadnjih sedmica, front sa IDIŠ-om je mirovao, dok je režim potpomognut ruskom avijacijom napredovao protiv Tahriruš-Šama, koji se gotovo sam suprotstavljao najezdi hiljade šiitskih i režimskih vojnika.

Vidjevši da Tahriruš-Šam neće moći izdržati režimsku ofanzivu, iako je prethodno slomio IDIŠ-ovu, u bitku se uključuju druge islamske i oslobodilačke skupine poput TIP-a, Džejšun-nasra i drugih.

Združene snage džihadsko-oslobodilačkih snaga uspijevaju da zaustave ofanzivu šiitsko-režimskih snaga i da jučer i danas pokrenu kontraofanzivu, ali u igru ponovo uleću vojnici Bagdadijevog hilafeta te danas ponovo otvaraju front i zauzimaju nekoliko sela sjeverozapadno od Šejh Hilala stavljajući džihadsko-oslobodilačke snage između dvije vatre.

Naravno, IDIŠ je mogao napasti šiitske i režimske snage kroz čiju teritoriju je prošao, ali ipak nije to uradio, pokazujući još jednom kakvu ideologiju njeguje protiv muslimana i kakvu upropaštavajući strategiju sprovodi na terenu.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz