Sirija: Intezivni sukobi između Kurdskih i džihadskih snaga u Halepu

Objavljeno / ažurirano:

Intezivni sukobi odvijaju se cijeli dan u Halepu između Kurdskih i džihadskih snaga nakon što su Džebhetun-nusra i Ahraruš-Šam jučer napali Kurdske borbene položaje u distriktu Sheikh Maqsoud, Kurdskom dijelu grada Halepa.

Džebhetun-nusra je neposredno prije jurišnog napada ispalila desetine granata na ovaj distrikt kako bi dodatno destabilizovala i oslabila Kurdske snage i vojne kapacitete.

Odmah po početku jurišnog napada Džebhetun-nusre i Ahraruš-Šama, Kurdi su uzvratili teškim strojnicama a u blizini linija razgraničenja postavljeni su snajperisti koji pomno prate svaku aktivnost na teritoriju džihadskih skupina.

Bez sumnje, Kurdi u ovom distriktu raspolažu velikim vojnim kapacitetima te bi zapravo ovaj napad džihadskih skupina mogao biti razlog za Kurdsko udruženje sa režimom s kojim također dijele granicu a do sada su tajno surađivali.

Aktivisti navode da je razlog napada na Kurde bio taj što Kurdi u ovom distriktu drže u zarobljeništvu jednu grupu boraca džihadsko-oslobodilačkih skupina koje su se nedavno vojno ujedinile i osnovale koaliciju Ansaru Šeriah (Pomagači šerijata) koja se smatra najjačom džihadskom kolalicijom u provinciji Halep. Više o osnivanje koalicije Ansaru Šeriah pogledaj ovdje.

Džebhetun-nusra je i prije izvodila više samostalnih akcija protiv Kurdskih vojnih formacija u ovom distriktu a posljednji veći jurišni napad desio se krajem mjeseca jula zbog Kurdske suradnje sa režimom i zlostavljanja muslimanke. Više o tome pročitajte ovdje.

Kurdski distrikt Sheik Maqsoud (dio grada) u Halepu

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Sirija: Dževlani u Džebelu-Zaviji otkrio svoju prošlost i osobni identitet

0
Ebu Muhammed el-Dževlani, osnivač Džebhetun-Nusre a potom Tahriru-Šama te dugogodišnji vojni zapovjednik sirijske pobune, otkrio je svoju prošlost i osobni identitet na sastanku s plemenskim vođama i stanovnicima Džebelu-Zavije.

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Teravih namaz – 8, 20 ili 39 rekata

0
Pojedine osobe kažu da klanjaju na određeni način teraviju jer je to sunnet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ali da li je to samo stvar u imitiranju broja rekata koji je on klanjao ili je to zbilja po Sunnetu pogledajte u 28. nastavku serijala Ramazan promjena.

Islamske teme