Sirija: Džebhetun-nusra pokrenula oštre napade na kurdske borbene jedinice u Halepu (video)

Popularno na sajtu

Džebhetun-nusra, službeno vojno krilo Al Kaide u Siriji i skupina koja se smatra najjačom džihadskom skupinom u ovoj zemlji, jučer je pokrenula oštre napade na položaje kurdskih borbenih jedinica (YPG/PKK) u mjestu Šejh Masqoud, kurdskom dijelu (četvrti) grada Halepa koji je podijeljen između režimskih i džihadsko-oslobodilačkih snaga.

Džebhetun-nusra je do sada nekoliko puta zaprijetila i uputila opomenu kurdskim borbenim jedinicama da ne pomažu režimskim snagama jer to usporava pad Assadovog režima.

Za dugogodišnje opstajanje režimskih snaga u gradovima Zehraa i Nubl (koji su jednim dijelom pod opsadom) krive se kurdske borbene jedinice koje im pomažu a također su ih pomogli i evakuacijom u kurdski grad Afrin kada je prvi put pala Mining zračna baza.

Još jedan od bitnih razloga zbog kojeg je Džebhetun-nusra napala položaje kurdskih snaga, jeste taj što su kurdi prije par mjeseci brutalno mučili jednu muslimanku u ovoj gradskoj četvrti a vijest je zgrozila džihadske skupine, prije svega Džebhetun-nusru koja je burno reagirala te ubrzo uputila otvorenu prijetnju kurdskim borbenim jedinicama u Šejh Masqoudu .

U predajama se spominje da je drugi pravovjerni Halifa (vođa) muslimana, Omer radijalahu anhu rekao: ”Da znam da je jedan musliman zatočen na kraju svijeta, poveo bih svu vojsku za njegovo oslobađanje.”

Kurdska četvrt u Halepu koja je napadnuta od strane Džebhetun-nusre

Pogledajte i video jučerašnjeg napada Džebhetun-nusre na položaje kurdskih snaga:

(Put Vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz