Sirija: Assad javno priznao da mu je vojska u rasulu te da je prisiljena na povlačenje

Popularno na sajtu

Bašar al Assad, predsednik Sirije koji već petu godinu vrši neviđeni masakr na muslimanima ove zemlje, tokom govora kojeg je održao u Damasku u nedjelju, priznao je da se njegova vojska suočava sa ogromnim problemom te da je se uz ogromne vojne gubitke bila prisiljena povući iz nekih područja.

Assad je između ostalog rekao: ”Vojska izvršava misije, ali nekada se mora povući iz nekih područja, kako bi zadržala kontrolu nad nekim drugim, važnijim dijelovima. Na putu pobjede i uspjeha, svi se suočavaju s umorom. Potpuno je normalno što se naša vojska umorila. Imamo svega, samo nemamo dovoljno ljudi”, kaže on.

Ovaj govor je dodatno demoralisao Assadove snage te vladine sljedbenike koji su posljednjih mjeseci pokrenule propagandnu kampanju pozivajući građane da se priključe vojsci jer je vojska suočena sa ozbiljnim gubitcima.

Analitičari tvrde da je Assadova režimska vojska nekada brojala oko 300.000 vojnika, međutim, danas je prema procjenama taj broj prepolovljen zbog ogromnih vojnih gubitaka te sve učestalog javljanja dezerterstva.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) procjenjuje da je od početka rata u Siriji poginulo preko 80.000 Assadovih vojnika (detaljan članak koji govori o tome pročitajte ovdje) dok se u posljednje vrijeme sve češće javljaju dezerterstva tako da je Assad prisiljen regrutovati strane (šiitske) borce iz Irana, Iraka, Afganistana i Libana (detaljan članak pročitajte ovdje).

Prema podacima medijskih aktivista koji prate stanje na terenu, samo posljednjih nekoliko mjeseci je iz Assadove vojske dezertiralo preko 25.000 vojnika, komandanata i vojnih oficira koji su se na kraju uglavnom pridružili oslobodilačkim snagama (detaljan članak koji govori o tome pročitajte ovdje).

Zbog svega toga, Assadova vojska iz ofanzivnih formacija, prelazi u defanzivne kako bi sačuvale što se sačuvati da.

Damask je centar Assadove snage te ga zbog toga svim snagama pokušava održati pod svojom kontrolom jer bi pad Damaska doveo do pada Assadovog režima. Osim Damaska, Assad želi da zadrži i gradove Homs i Latakiju te područja koja okružuju pomenute gradove, kao i kontrolu nad glavnim autoputevima. No, sve u svemu, Assad je počeo gubiti rat. Izgubio je vlast na sjeveru i jugu države, pa čak i u nekim centralnom dijelovima države a džihadske i pobunjeničke snage se spremaju na odlučujuću bitku za centralnu Siriju (detaljan članak koji govori o tome pročitajte ovdje).

(Put Vjernika)

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz