Sirija: Otpočela presudna bitka za Idlib

Popularno na sajtu

Vojska sirijskog režima i njene savezničke šiijske milicije danas su pokrenuli veliki kopneni napad na regiju Idlib. Frontovi Tel Sakhr, Dženabira i Tel Osman pod žestokim su kopnenim i zračnim napadima, a dva sela pala su istočno od grada Qalaat al-Mudiqa.

Mapa Idliba

Nakon nekoliko sati od početka napada, mudžahidi su eliminisali najmanje 50 i ranili desetke režimskih vojnika među kojima je i jedan komandant operacije te su uspjeli uništili 2 tenka i jedno terensko vozilo.

Pored napada na sjevernu Hamu, režim je izvršio infiltraciju i u sjevernoj Latakiji. Infiltraciju je odbio Tahriru-Šam i ubio 20 vojnika.

Intenzivne borbe još uvijek traju, a mudžahidi Tahriru-Šama i Džejšul-Izze čine okosnicu otpora.

Nakon što su militanti rusko-šijitske koalicije danas uspjeli zauzeti neka područja, Tahriru-Šam je pokrenuo kontranapad na zapadu pokrajine Hama. Kontranapad je otpočeo SVBIED operacijom nakon čega je vraćeno strateško selo Tell Osman kod grada Qalaat al-Mudiqa.

Tahriru-Šam je stabilizirao liniju koju brani Džejšul-Izza južno od grada Kafr Nabudeh te je povratio sela Al-Bana i Al-Džanabra, a front Džebhetu-Watanija vrši intenzivna granatiranja vojnog kampa Bridej i ruske zračne baze Hmejmin u Latakiji.

Lokalni izvori navode da su mudžahidi zarobili dva tenka i jedan oklopni buldožer u selu Tell Osman.

Broj vojnika i militanata Assadovog režima koji su danas poginuli iznosi 77, a deseci povrijeđenih nalaze se u centralnoj bolnici u Hami.

Opozicijski izvori sugeriraju kako Assadov režim namjerava preuzeti stratešku autocestu M5 koja povezuje Halep i Damask a koja prolazi kroz Idlib. Plan je da se navodno snage probiju u grad Kafr Nabudeh a potom da se povežu sa snagama koje bi trebale napasti iz pravca Ebu Zuhura čime bi se kompletna poubunjenička sjeverna Hama te gradovi Han-Šejhun i Maraat al-Numan stavili pod opsadu.

Ovim je ozvaničen krah svih mirovnih pregovora, a turska vojska koja na rubovima Idliba posjeduje osmatračke tačke ne poduzima ništa konkretno. Ipak, Turska je mjesecima zavlačila Rusiju te je kupila dovoljno vremena da se savez Tahriru-Šam i front Džebhetu-Watanija reorganiziraju, popune i naoružaju, odnosno da se pripreme na bitku.

Izvor: Ummetpress

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz