Sirija: Režimske snage uz pomoć Hezbollaha, ponovno pokrenule snažne napade na predgrađe Džobar u Damasku

Popularno na sajtu

Assadove režimske snage, uz pomoć šiitskog Hezbollaha i Iranske revolucionarne garde koja im pruža potporu, pokrenule su proteklih dana novu ofanzivu na Džobar, veliko predgrađe Damaska u kojem su već nekoliko godina stacionirane snage Džejšul Islama, Džebhetun-nusre i Ahraru Šama zajedno sa još nekoliko manjih džihadskih brigada i jedinica.

Predgrađe Džobar je najbolji primjer otpora mudžahida koji su uspjeli opstati nekoliko godina u ovom predgrađu uprkos čvrstoj opsadi i svakodnevnim napadima, granatiranjima i bombardovanju režimskih snaga.

Režim, potpomognut Hezbollahom i Iranskom revolucionarnom gardom, nagomilao je snage i artiljerijske jedinice početkom mjeseca da bi nešto kasnije pokrenuo jurišnu ofanzivu što znači da su pripreme za ofanzivu trajale duži vremenski period, međutim, ofanziva je kao i svaki put do sada plaćena visokom cijenom.

Aktivisti džihadskih skupina na društvenim mrežama javljaju da režimske snage trpe ogromne gubitke u ovoj ofanzivi te da su samo u posljednjih par dana izgubile preko 30 vojnika dok borci džihadskih skupina navode da su čak uspjeli oboriti jedan režimski borbeni avion tipa MIG koji je kružio iznad ovog predgrađa. Avion je oboren prilikom slijetanja na obližnji vojni aerodrom što je džihadskim snagama dodatno ojačalo moral.

Svi se pitaju na koji način mudžahidi iz pregrađa Džobar uspjevaju da se godinama odupiru režimskim snagama i njihovim napadima – na ovo pitanje niko nije dao odgovor, međutim, režimske snage tvrde da su mudžahidi ispod ovog pregrađa prokopali mnoštvo tunela koji povezuju Džobar i Istočnu Gutu odakle im stiže ljudstvo, hrana i vojna tehnika te ostale potrebštine.

Pogledajte i VIDEO kojeg su objavili aktivisti skupine Džejšul Islam na kojem je prikazano pružanje otpora režimskim snagama te uzvraćanje udarca.

(Put Vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz