Sirija: Sukobi u Idlibu, pobunjenici granatirali ruske milicije u Kafranbelu, odbijen napad na osu Al-Fatira

Popularno na sajtu

U ponedjeljak ujutro, milicije i plaćenici povezani s Rusijom granatirali su nekoliko područja u južnom dijelu Idliba artiljerijom i raketama, što je dovelo do žrtava i ranjavanja određenog broja civila.

Milicije su bombardirale grad Ariha, južno od Idliba, što je dovelo do ubijanja osobe iz grada Besamas i ranjavanja 7 drugih civila, izvijestio je dopisnik mreže Nidaa-Surija.

U isto vrijeme, gradovi Al-Bara, Ahsam, Al-Fatira, Kafr Awaid i Safuhen bili su podvrgnuti sličnim bombardiranjima od strane milicija.

Zauzvrat, pobunjenici i turska vojska odgovorili su intenzivnim grantiranjem neprijateljskih sjedišta u gradu Kafranbelu. Sirijski režim je iz Kafranbela protjerao čitavo stavništvo i grad učinio sjedištem mnogih šiijskih milicija i pro-ruskog sirijskog 5. Korpusa.

Odbijen napad na stratešku osu Al-Fatira

Danas, u utorak, pobunjeničke opozicione vojne grupe osujetile su napad milicija povezanih s Rusijom u južnom dijelu Idliba, usmrtivši i ranivši više militanata.

Grupe Operativne sobe Al-Fateh Al-Mubeen uspjele su spriječiti pokušaj neprijateljskog napredovanja na osi Al-Fatira, južno od Idliba, nakon sukoba koji su rezultirali ubijanjem i ranjavanjem određenog broja pripadnika milicije, izvijestio je dopisnik mreže Nidaa-Surija.

Agencija “Ibaa”, kojom upravlja grupa Tahriru-Šam, citirala je vojni izvor: ”Snajperske brigade izazvale su brojne smrtne slučajeve i povrede među pripadnicima pro-ruske milicije, nakon teške zasjede na gore spomenutoj osi.”

Izvori napominju da su šiijski militanti u petak zaglavili u minsko polje koje su pobunjenici preventivno postavili na osi Al-Bara u Džebelu-Zaviji, na jugu Idliba.

Dopisnik mreže Nidaa-Surija potvrdio je da je eksplozija mina rezultirala smrću i povredama najmanje šest pripadnika militanata koji su bili naoružani teškim mitraljezima i granatama, budući da su se namjeravali približiti gradu Al-Bara i terorizirati tamošnje muslimane.

Pro-ruske i pro-iranske milicije pojačale su kršenja sporazuma o prekidu vatre između Turske i Rusije koji je postignut prošlog marta, a samo posljednjih sedmica izvele su više pokušaja infiltracija i napredovanja u području, ali nisu ostvarile ništa zbog otpora opozicionara.

Izvor: UmmetPress

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz