Sirija: U napadu na kamp u Idlibu ubijeno šest civila, ranjeno 75

Popularno na sajtu

Idlib – Najmanje šest civila je poginulo, a 75 je ranjeno u napadu kasetnom bombom kojeg su izvele snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na kamp u kojem su smještene raseljene osobe u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) saopćeno je da su režimske snage ujutro izvele bombaški napad na kamp Maram, u kojem žive prisilno raseljeni civili na sjeveru Idliba.

U napadu je ubijeno šest civila, a ranjeno najmanje 75.

Tokom sastanka u Astani 2017. godine, Turkiye, Rusija i Iran složili su se o uspostavljanju četiri “zone deeskalacije” u području koje nije pod kontrolom Assadovog režima. Međutim, sirijski režim te teroristi koje podržavaju Iran i Rusija nastavili su napade i zauzeli tri od četiri regije i krenuli prema Idlibu.

Iako je Turkiye postigla dodatni sporazum o jačanju primirja s Rusijom u septembru 2018. napadi su se intenzivirali u maju 2019. godine. Prekid vatre se uglavnom održava nakon što su Turkiye i Rusija postigle novi sporazum 5. marta 2020. godine.

Oko dva miliona civila koji su bježali od napada tokom perioda od 2017. do 2020. godine pobjegli su u regije blizu turske granice.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz