Sirija: U režimskim i ruskim napadima na zonu Idlib za dva dana poginulo 39 civila

Popularno na sajtu

U napadima koje su režimske i ruske snage od sinoć izvele na zonu deeskalacije sukoba Idlib, u Siriji, poginulo je osam civila, odnosno ukupno 39 u posljednja dva dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Opozicijski opservatorij tvrdi kako ruski bombarderi od sinoć izvode napade na područja koja pripadaju Idlibu i Halepu.

Pripadnici Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) navode kako je u napadu u Ernebeu poginulo troje civila, članova jedne porodice, među kojima je dvoje djece i žena. U Saraqibu je poginulo pet civila.

Time je broj poginulih u napadima izvedenim u posljednja dva dana povećan na 39.

Istovremeno, zbog napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih ruskih i proiranskih saveznika, civili iz deeskalacijske zone Idlib migriraju u mjesta nedaleko od sirijsko-turske granice.

S područja na jugu i jugoistoku Idliba, te juga i zapada Halepa od novembra 2019. izbjeglo je oko 450.000 civila.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je u protekloj godini raseljeno je više od 1,3 miliona ljudi. U napadima je ubijeno najmanje 1.600 civila.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz