Slučaj Khashoggi: Kako se priča saudijskih taguta mijenjala kroz 18 dana

Popularno na sajtu

Saudijski novinar Džemal Hašugi (Jamal Khashoggi), veliki kritičar prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (poznat i kao MBS), ušao je u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra i od tada nije više viđen.

Nakon što je u početku šutio i negirao optužbe da Khashoggi nikada nije napustio konzulat, zvanični Rijad danas je priznao kako je Khashoggi ubijen u tom diplomatskom predstavništvu, ali nije naveo šta je sa tijelom ubijenog novinara.

U nastavku donosimo dnevne stavove Saudijske Arabije koji su se mijenjali kako je jačao međunarodni pritisak.

2. oktobar

Khashoggi ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi pokupio dokument koji potvrđuje da je razveden kako bi mogao oženiti vjerenicu Hatice Cengiz koja ga je čekala ispred.

Nakon tri sata čekanja, njegova vjerenica je pitala osoblje konzulata šta se zbilo sa novinarom. Oni su joj rekli kako je Khashoggi otišao ranije kroz zadnja vrata.

5. oktobar

U intervjuu za Bloomberg, MBS kaže kako je Khashoggi otišao nakon „nekoliko minuta ili jednog sata“ po dolasku.

„Koliko znam, on je ušao i nakon nekoliko minuta ili nakon jednog sata je otišao. Nisam siguran. Istražujemo ovo putem Ministarstva vanjskih poslova kako bi vidjeli šta se desilo.“

6. oktobar

Konzulat Saudijske Arabije je ponovo otvoren kako bi se pokazalo da Khashoggi nije unutra i objavljeno je kako su „priče o njegovom kidnapiranju neosnovane“, prenosi Reuters.

„Želio bih istaći kako Jamal nije u konzulatu niti u Kraljevstvu Saudijske Arabije i konzulat i ambasada rade na tome da on bude nađen“, za ovu agenciju je dao izjavu generalni konzul Mohammad al-Otaibi.

8. oktobar

U netraženoj poruci putem Whatsappa novinaru Axiosa Jonathanu Swanu, mlađi brat MBS-a princ Khaled bin Salman je negirao optužbe da Saudijska Arabija ima ikakve veze sa smrću Khashoggija.

„Uvjeravam vas kako su izvještaji u kojima se navodi kako je Jamal Khashoggi nestao u konzulatu u Istanbulu ili da su kraljevske vlasti zatvorile ili ubile ga, su u potpunosti lažne i neosnovane“, napisao je princ.

„Da li imate snimak na kojem se vidi kako napušta konzulat?“ odgovorio je Swan.

Novinar nije dobio nikakav odgovor.

10. oktobar

Turski mediji su objavili snimke navodnog 15-članog saudijskog „tima za ubistva“ i videosnimak sumnjivih kretanja u saudijskom konzulatu nakon nestanka Khashoggija.

Saudijska Arabija nije komentirala dok su se snimci širili televizijskim mrežama širom Turske i svijeta i nije nudila neki definitivni dokaz šta se zbilo Khashoggiju.

Al Arabiya, medij u vlasništvu Saudijske Arabije, kritizirao je medijsko praćenje dešavanja: „Misterija oko nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija je puna krivo interpretiranih vijesti, sumnjivih izvora i orkestriranih medijskih kampanja.“

11. oktobar

Saudijski ambasador u Washingtonu, princ Khalid bin Salman bin Abdulaziz opisao je optužbe kao „maliciozno curenje podataka i tmurne glasine“, te naveo kako je Kraljevstvo „veoma zabrinuto“ zbog Khashoggija.

Saudijski zvaničnici i dalje tvrde kako je on napustio konzulat ubrzo po dolasku, ali ne nude nikakve dokaze da potvrde te tvrdnje.

Al Arabiya je napisala kako je 15-člani saudijski tim „turisti koji su krivo optuženi da su ubili Khashoggija“.

12. oktobar

Delegacija iz Saudijske Arabije stiže u tursku prijestolnicu Ankaru kako bi istražili nestanak Khashoggija, navode dva turska izvora tamošnje državne agencije Anadolije.

13. oktobar

Saudijski ministar unutrašnjih poslova Abdulaziz bin Saud bin Naif bin Abdulaziz negira optužbe o nestanku i navodnom ubistvu Khashoggija.

On navodi kako su naredbe za ubistvo Khashoggija „laži“ usmjerene ka Vladi, navodi zvanična saudijska novinska agencija SPA.

15. oktobar

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je napisao kako je razgovarao sa kraljem Salmanom koji „negira bilo kakvo znanje o svim dešavanjima“ kada je riječ o Jamalu Khashoggiju.

List New York Times piše kako će saudijski kraljevski dvor uskoro objaviti priču kako je zvaničnik iz obavještajne službe države – koji je slučajno prijatelj princa Mohammeda – izvršio ubistvo Khashoggija.

Prema toj priči, prijestolonasljednik je odobrio ispitivanje ili izručivanje Khashoggija u Saudijsku Arabiju, ali je obavještajac bio slabih vještina i jarko se želio dokazati. Onda je pokušao prikriti loše djelovanje u ovom slučaju.

Pozivajući se na dva izvora, CNN je također javio kako Saudijska Arabija sprema izvještaj koji će priznati ubistvo Khashoggija i navesti kako je ono rezultat „ispitivanja koje je pošlo po zlu“.

Trump je nagovijestio kako bi „odmetnute ubice“ mogle biti odgovorne za Khashoggijev misteriozni nestanak, objašnjenje koje nudi američkom savezniku Saudijskoj Arabiji mogući izlazak iz globalne diplomatske oluje.

Saudijci i dalje negiraju da su ubili novinara.

Nakon privatnog 20-minutnog razgovora telefonom sa kraljem Salmanom, Trump je citirao kralja koji je kazao kako ni on ni njegov sin MBS imaju informacije o tome šta se desilo Khashoggiju.

16. oktobar

Trump je razgovarao sa MBS-om i objavio kako je prijestolonasljednik „totalno negirao“ bilo kakvo znanje o tome šta se desilo Khashoggiju.

U objavi na Twitteru, Trump je kazao kako mu je MBS rekao da će Saudijci brzo proširiti istragu ovog pitanja. Predsjednik je naveo kako će „uskoro“ stići odgovori.

17. oktobar

Američki državni sekretar Mike Pompeo naveo je kako se Saudijska Arabija „ozbiljno posvetila“ da pozove na odgovornost visokopozicionirane lidere i zvaničnike u slučaju nestalog novinara ukoliko se otkrije bilo kakvo zlodjelo.

Pompeo u saopćenju navodi kako Saudijci priznaju kako se nešto desilo nestalom novinaru, ali nisu precizirali.

18. oktobar

U izvještaju New York Timesa u četvrtak navodi se kako saudijski vladari razmatraju da okrive general-majora Ahmeda al-Asirija za ubistvo Khashoggija, u isticanje kako bi se navelo vjerodostojno objašnjenje za ubistvo koje bi pomoglo u skretanju krivice sa saudijskog prijestolonasljednika.

19. oktobar

Asiri dobija otkaz na mjestu zamjenika šefa obavještajaca Saudijske Arabije.

On je radio kao savjetnik MBS-a koji ga je postavio na mjesto zamjenika šefa obavještajaca prošle godine i smatra se jednim od najbližih saradnika MBS-a.

20. oktobar

Nakon pritiska međunarodne zajednice kroz nekoliko sedmica, Saudijska Arabija konačno priznaje kako je Khashoggi ubijen u konzulatu u Istanbulu nakon što je došlo do tuče njega i ljudi sa kojima se sreo. Ne spominje se šta je sa njegovim tijelom.

„Istrage i dalje traju i 18 saudijskih državljana je uhapšeno“, navode državni mediji.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz