Snažni zemljotresi razorili dio Turske i Sirije: Više od 1000 mrtvih, srušeno preko 3.000 zgrada

Popularno na sajtu

Katastrofalan zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je rano jutros jugoistok Turske (region Gaziantepa) i sjever Sirije. Poslije podneva, oko 13:24 časova po lokalnom vremenu, istu oblast sa epicentrom u blizini Kahramanmaraša pogodio je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru. Posljedice drugog zemljotresa još nisu poznate u vrijeme objavljivanja ovog članka, a tekst koji slijedi se odnosi na prvi zemljotres.

Najmanje 1000 ljudi je poginulo u katastrofalnom zemljotresu jačine 7,7 stepeni koji je pogodio jugoistočnu Tursku, blizu grada Gaziantepa, i sjeverni dio Sirije. Preko 3000 zgrada je srušeno u Turskoj i Siriji.

Broj žrtava raste iz minute u minutu i već je premašio 1000. Broj povrijeđenih se također mjeri u hiljadama, a brojne spasilačke ekipe su upućene u pogođene dijelove Turske i Sirije kako bi tragali za nestalima u ruševinama.

Zamjenik predsjednika Turske Fuat Oktay kazao je da je u zemljotresu uništeno 1.710 zgrada. U Gaziantepu je uništena čak 581 zgrada, a teško je stradao i grad Kahramanmaraš u kojem je uništeno 300 zgrada. U Hatayi je uništeno 200 zgrada. Međutim, prema novim izvještajima, broj uništenih zgrada samo u Turskoj je dosegao 2800.

Na socijalnim mrežama se mogu vidjeti zastrašujući video snimci posljedica ovog zemljotresa.

Raste broj poginulih osoba u Siriji. Kako je objavila sirijska režimska televizija do sada su registrovane smrti 386 osoba, od toga je 239 osoba poginulo u najviše pogođenim regijama Alepa, Hame, Latakije i Tartusa. Strahuje se da je ovaj broj daleko veći.

Situacija u Siriji je posebno teška zbog humanitarne krize koja tamo vlada, kao i zbog nedostatka mehanizacije kojom bi se spašavali zatrpani ispod ruševina.

Svjedočenje iz Idliba: Potres kao da je trajao vječno

Alaa Nafi, iz sirijskog grada Idlib, opisuje jutrošnji potres kao „nevjerovatno užasan“.

„Buđenje usred noći dok se cijela zgrada trese bio je najgori osjećaj ikada i bilo je jako teško pobjeći svemu tome“, rekao je za Al Jazeeru, dodavši kako se činilo da zemljotres „traje beskonačno“.

„Vidjeti ljude sa djecom na ulicama, dok plaču na hladnoći, bilo je užasno teško, ali skupili smo se u jednom području daleko od zgrada. Iskreno želim da niko nikada ovo ne doživi što smo mi doživjeli danas.“

Dok hiljade spasilačkih ekipa pokušava da izvuče zatrpane ispod ruševina, predsjednik turske Redžep Tajjip Erdoan zatražio je međunarodnu pomoć. Procijenjena šteta je ogromna.

Humanitarna organizacija pomozi.ba je pokrenula akciju prikupljanja pomoći za ljude pogođene zemljotresom u Turskoj i Siriji.

Također, globalna muslimanska humanitarna mreža Ummah Welfare Trust, pokrenula je kampanju prikupljanja pomoći ljudima pogođenim zemljotresom. Donacije se mogu uplatiti na linku ovdje.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz