Susret dva diktatora: Sisi i Makron saglasni oko borbe protiv islama

Egipatski diktator Sisi je tokom posjete u Parizu huškao svog brata Makrona protiv 'islamista', dok ovaj nastavlja kampanju protiv njih.

Popularno na sajtu

Egipatski diktator Abdelfetah el-Sisi, nalazi se u trodnevnoj posjeti Francuskoj, gdje je sa svojim kolegom i bratom po islamofobiji i borbi protiv islama, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, usaglasio stavove o borbi protiv ekstremizma, kako i jedan i drugi nazivaju islam.

Grupe za ljudska prava kritikovale su Francusku zbog prodaje oružja egipatskom diktatoru koji krši ljudska prava stanovnika zemlje kojom vlada.

Makron je kazao da prodaju oružja Egiptu neće vezivati za stanje ljudskih prava u toj zemlji, jer ne želi oslabiti sposobnost Kaira u borbi protiv “terorizma” u regiji. Po Makronu je prodaja oružja psihopati-diktatoru Sisiju dobar i poželjan čin – što više muslimana bude Sisi pobio, biće bliži Makronu.

Makron je rekao da je sa Sisijem otvoreno razgovarao o ljudskim pravima, uključujući pojedinačne slučajeve, ali nije iznosio detalje.

“Bolje je da imamo politiku koja poziva na dijalog umjesto na bojkot, što će samo smanjiti efikasnost našeg partnera u borbi protiv terorizma”, kazao je Makron, ne propuštajući da još jednom spomene riječ “terorizam” kada govori o islamu.

Prije posjete, francuske i međunarodne organizacije za ljudska prava izdale su izjavu u kojoj optužuju francuskog predsjednika da je zatvarao oči pred onim što su opisali kao sve veće kršenje sloboda od Sisijeve vlade.

Dvadeset nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava u Francuskoj pozvalo je na masovne demonstracije u utorak ispred sjedišta francuskog parlamenta, zbog “strateškog partnerstva” između Pariza i Kaira, kako su to nazvali.

Crveni tepih za egipatskog diktatora

U ponedjeljak je Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH) osudila Sisijevu posjetu Francuskoj, rekavši da je odgovoran za “represiju koju Egipat ne pamti u svojoj modernoj historiji”.

Antoine Madeleine, dužnosnik FIDH-a (čije je sjedište u Parizu), rekao je da je prostiranje crvenog tepiha tokom dočeka egipatskog predsjednika u Francuskoj “nespojivo s njegovim [Sisijevim] izrugivanjem svih vrijednosti koje bi Francuska Republika trebala braniti”.

“Stoga pozivamo francuske vlasti da preispitaju ovo opasno partnerstvo, jer ono uključuje podsticanje na represiju koja predstavlja prijetnju sigurnosti Egipta.”

Amnesty International je izdao saopćenje u kojem se kaže da su egipatske vlasti ušle u poseban proces iskorjenjivanja pokreta za ljudska prava, pa “kako onda država [Francuska], koja tvrdi da štiti ljudska prava, može prostrti crveni tepih egipatskom diktatoru?”

Čini se da su Makronovo ignoriranje stanja ljudskih prava i njegova podrška Sisiju potakli egipatskog predsjednika da pokrene kontranapad na novinare i kritičare kršenja ljudskih prava u Egiptu, pa čak i doveo do huškanja protiv islamskih organizacija u Francuskoj i evropskim zemljama.

(Agencije / PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: