Tahriru-Šam porazio pokret Nuruddin-Zenki

Popularno na sajtu

Sirijski džihadski savez Tahriru-Šam u petak je bez ispaljenog metka preuzeo grad Endžarat te sva okolna mjesta čime je službeno okončana dominacija pobunjeničkog pokreta Nurudin-Zinki u cijelom sektoru zapadnog Halepa.

Nakon pada strateške Pukovnije 111 i dolaska masivnog konvoja Tahriru-Šama u kojem su se nalazili najprekaljeniji borci, veći broj civilnih zajednica u zapadnom Halepu distancirao se od pokreta Nurudin-Zinki i sklopio sporazum sa trupama Tahriru-Šama.

Prema izvorima sa terena, dio boraca pokreta Nurudin-Zinki se samovoljno predao Tahriru-Šamu dok se ostatak odlučio preseliti u pretežno kurdsku regiju Afrin koju je uz pomoć jedinica Slobodne sirijske vojske (FSA) prošle godine zauzela turska vojska. Tahriru-Šam je otvorio prijelaz prema Afrinu i dopustio ostatku Zinkija da se preseli, ali bez teškog naoružanja.

Sirijski aktivisti navode da je Tahriru-Šam konfiskovao najmanje 7 tenkova i 8 oklopnih BMP vozila. Razni kalibri artiljerije, protuoklopni projektili, deseci terenskih vozila i tone municije koje je u posjedu imao Zinki sada se nalaze u rukama Tahriru-Šama.

Tahriru-Šam se ovom pobjedom osigurao od mogućeg napada pro-turskih pobunjeničkih frakcija ”Štit Eufrata” koje su smještene u sjevernom Halepu. Preuzimanjem uzvišenja i planine Šejh Barakat te gradova Kafr Tin i Šejh Aqil Tahriru-Šam je pro-turskim frakcijama onemogućio bilo kakav prilaz zapadnom Halepu i Idlibu.

Smatra se da je Tahriru-Šam pobjednom nad Zinkijem sebi osigurao i veću političku snagu i domen djelovanja. Front protiv režima u zapadnom Halepu kojeg je Zinki zamrznuo još prije dvije godine sada ponovno može biti aktiviran.

Važno je napomenuti kako je povod za najnovije sukobe bio slučaj kada je skupina Zinkijevih boraca sa svojih položaja na planini Šejh Barakat bez razloga ubila 5 boraca Tahriru-Šama. Tahriru-Šam je tražio izručenje ubica u zadatom roku a nakon što isti nije ispoštovan pokrenuta je odmazda koja je prerasla u širi sukob što je na kraju dovelo do kolapsa Zinkijevih položaja.

Interesantno je napomenuti da večeras ruska avijacija žestoko bombarduje položaje Tahriruš-Šama u i oko grada Daratu Izza nakon što su borci Tahriruš-Šama uspjeli da zauzmi ovaj grad od Zinkija prije nekoliko dana. Da li je u pitanju dogovoren scenario između Erdogana i Putina, da Putin pomogne prodemokratske pobunjeničke snage, dok će se Erdogan fokusirati na Kurde u Manbidžu i ostatku Sirije?

Po svemu sudeći sljedeća frakcija koju Tahriru-Šam namjerava ugasiti je Sukuri-Šam (Sokolovi Šama). Sukuri-Šam je mala frakcija koja nema utvrđene pozicije niti sudjeluje u borbama protiv režima. Pomenuta frakcija u stanju je mobilizirati od 800 do 1000 boraca te je jako bliska Ahraru-Šamu. Dok je Tahriru-Šam prethodnih dana nastojao protjerati Zinki iz zapadnog Halepa, Sukuri-Šam ih je napadao na jugu Idliba u namjeri da im odvrati pažnju.

(Vijesti iz Sirije / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: