Talibani nastavljaju borbe nakon Trumpove izjave da su pregovori ‘mrtvi’

Talibani su poručili da će Washington zažaliti što je okrenuo leđa razgovorima koje su vodili visoki zvaničnici s obje strane.

Objavljeno / ažurirano:

Talibani su u utorak poručili kako će nastaviti borbe protiv Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da su pregovori s tom oružanom skupinom “mrtvi”.

U priopćenju Al Jazeeri glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid naveo je da će Washington zažaliti što je okrenuo leđa razgovorima koje su vodili visoki dužnosnici s obiju strana.

“Imali smo dva puta da okupaciju Afganistana dovedemo kraju. Jedan je bio džihad i borba, a drugi su bili razgovori i pregovori”, kaže Mujahid.

“Ako Trump želi obustaviti razgovore, odabrat ćemo prvi put i oni (SAD) uskoro će to zažaliti”, dodao je.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani, koji je u pregovorima bio po strani, obnovio je svoj poziv na mir i zatražio da talibani pristanu na primirje uslijed sve većih civilnih žrtava.

Predsjednik SAD-a rekao je u ponedjeljak da su američki pregovori s talibanima o okončanju rata u Afganistanu “mrtvi” nakon njihova prekida prošlog tjedna.

Trump: Pregovori su mrtvi

Upitan u ponedjeljak o tim pregovorima, Trump je odgovorio: “Što se mene tiče, oni su mrtvi”, prenosi Beta.

U subotu je na Twitteru napisao da je bio zakazan sastanak s afganistanskim predsjednikom i višim talibanskim dužnosnicima u Camp Davidu, predsjedničkom odmaralištu kod Washingtona, ali da je samit otkazan jer su pobunjenici priznali da su odgovorni za napad u kojem je ubijen američki vojnik.

Trump je napisao i da prekida pregovore između SAD-a i talibana o okončanju dugogodišnjeg afganistanskog rata, koji su, prema izjavama američkog izaslanika, bili u završnoj fazi.

Trump je putem Twittera u ponedjeljak iznio uvjeravanja da je američka vojska pojačala ofenzivu protiv talibana od napada u četvrtak.

“Posljednja četiri dana udarili smo naše neprijatelje jače nego u bilo kojem trenutku u posljednjih 10 godina”, napisao je on danas u još jednom tvitu.

Američki predsjednik također je u ponedjeljak žustro putem Twittera osporio medijska izvješća prema kojima je njegova želja da organizira sastanak s talibanima u Camp Davidu izazvala velika neslaganja u njegovu timu.

‘Lažne vijesti’ o samitu u Camp Davidu

“Mnogo lažnih vijesti prema kojima sam ja, navodno, presudio suprotno od mišljenja potpredsjednika i drugih savjetnika o mogućem susretu s talibanima u Camp Davidu. Ta je priča lažna”, napisao je Trump na Twitteru.

Američki predsjednik u ponedjeljak je dodao kako je uvijek mislio da je dobro da se sastane i priča s ljudima, ali da je u ovom slučaju on na kraju odlučio to ne učiniti.

Američki su mediji prenijeli da su potpredsjednik Mike Pence, ali i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton bili protiv dolaska talibana u Camp David, drugu rezidenciju američkih predsjednika i mjesto gdje je održano više povijesnih samita.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NOVO NA SAJTU

Upitan je Allahov Poslanik alejhisselam, pa je odgovorio

0
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je hoće li vjernici na Sudnjem danu vidjeti svoga Gospodara. Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,...

Preporučeni sadržaj

Ratko Mladic, Srebrenica, genocid

Srebrenica: Lijepljene plakate Mladića s porukom ‘Genocida nije bilo’

0
Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici zalijepili plakate sa likom generala Ratka Mladića i natpisom “Genocida nije...

Islamske teme