Talibani nastavljaju borbe nakon Trumpove izjave da su pregovori ‘mrtvi’

Talibani su poručili da će Washington zažaliti što je okrenuo leđa razgovorima koje su vodili visoki zvaničnici s obje strane.

Popularno na sajtu

Talibani su u utorak poručili kako će nastaviti borbe protiv Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da su pregovori s tom oružanom skupinom “mrtvi”.

U priopćenju Al Jazeeri glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid naveo je da će Washington zažaliti što je okrenuo leđa razgovorima koje su vodili visoki dužnosnici s obiju strana.

“Imali smo dva puta da okupaciju Afganistana dovedemo kraju. Jedan je bio džihad i borba, a drugi su bili razgovori i pregovori”, kaže Mujahid.

“Ako Trump želi obustaviti razgovore, odabrat ćemo prvi put i oni (SAD) uskoro će to zažaliti”, dodao je.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani, koji je u pregovorima bio po strani, obnovio je svoj poziv na mir i zatražio da talibani pristanu na primirje uslijed sve većih civilnih žrtava.

Predsjednik SAD-a rekao je u ponedjeljak da su američki pregovori s talibanima o okončanju rata u Afganistanu “mrtvi” nakon njihova prekida prošlog tjedna.

Trump: Pregovori su mrtvi

Upitan u ponedjeljak o tim pregovorima, Trump je odgovorio: “Što se mene tiče, oni su mrtvi”, prenosi Beta.

U subotu je na Twitteru napisao da je bio zakazan sastanak s afganistanskim predsjednikom i višim talibanskim dužnosnicima u Camp Davidu, predsjedničkom odmaralištu kod Washingtona, ali da je samit otkazan jer su pobunjenici priznali da su odgovorni za napad u kojem je ubijen američki vojnik.

Trump je napisao i da prekida pregovore između SAD-a i talibana o okončanju dugogodišnjeg afganistanskog rata, koji su, prema izjavama američkog izaslanika, bili u završnoj fazi.

Trump je putem Twittera u ponedjeljak iznio uvjeravanja da je američka vojska pojačala ofenzivu protiv talibana od napada u četvrtak.

“Posljednja četiri dana udarili smo naše neprijatelje jače nego u bilo kojem trenutku u posljednjih 10 godina”, napisao je on danas u još jednom tvitu.

Američki predsjednik također je u ponedjeljak žustro putem Twittera osporio medijska izvješća prema kojima je njegova želja da organizira sastanak s talibanima u Camp Davidu izazvala velika neslaganja u njegovu timu.

‘Lažne vijesti’ o samitu u Camp Davidu

“Mnogo lažnih vijesti prema kojima sam ja, navodno, presudio suprotno od mišljenja potpredsjednika i drugih savjetnika o mogućem susretu s talibanima u Camp Davidu. Ta je priča lažna”, napisao je Trump na Twitteru.

Američki predsjednik u ponedjeljak je dodao kako je uvijek mislio da je dobro da se sastane i priča s ljudima, ali da je u ovom slučaju on na kraju odlučio to ne učiniti.

Američki su mediji prenijeli da su potpredsjednik Mike Pence, ali i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton bili protiv dolaska talibana u Camp David, drugu rezidenciju američkih predsjednika i mjesto gdje je održano više povijesnih samita.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz