Talibani pozvali međunarodnu zajednicu da ih prizna

Popularno na sajtu

Vršilac dužnosti premijera Afganistana Mula Hasan Akhund pozvao je u srijedu međunarodne vlade da službeno priznaju talibansku administraciju u zemlji, rekavši na konferenciji za novinare u Kabulu da su svi uvjeti ispunjeni.

“Tražim od svih vlada, posebno islamskih zemalja, da počnu sa priznavanjem”, rekao je Akhund, u svom prvom velikom javnom nastupu otkako je preuzeo tu ulogu u septembru, prenosi Fena agenciju Reuters.

Strane sile oklijevaju da priznaju talibansku administraciju koja je preuzela Afganistan u augustu, dok su zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Američkim Državama zamrznule milijarde dolara vrijedne afganistanske bankarske imovine i prekinule razvojne fondove koji su nekada činili okosnicu afganistanske ekonomije.

Apel talibana

Akhund i drugi zvaničnici talibanske administracije uputili su apel na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i zvaničnici Ujedinjenih naroda, za ublažavanje ograničenja za novac u zemlji, okrivljujući njenu rastuću ekonomsku krizu za zamrzavanje sredstava.

“Kratkoročna pomoć nije rješenje, moramo pokušati pronaći način da fundamentalno riješimo probleme”, rekao je.

Međunarodna zajednica je povećala humanitarnu pomoć, osmišljenu da odgovori na hitne potrebe i u velikoj mjeri zaobiđe zvanične kanale. Ali kako se zemlja suočava s novčanom krizom i sve lošijom ekonomijom tokom oštre zime, milioni ljudi su prešli prag siromaštva.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

[td_block_14 limit="3" category_id="54" sort="random_posts"]
%d bloggers like this: