Talibani: SAD obećao prepoloviti broj vojnika do aprila

Pentagon i State Department još nisu komentirali izjavu člana talibanske delegacije koja je u posjeti Moskvi.

Popularno na sajtu

Talibanski dužnosnik rekao je u srijedu kako su Sjedinjene Američke Države tijekom razgovora prošlog mjeseca obećale povući polovicu svojih vojnika iz Afganistanado kraja travnja, što je dvostruko više od ranijih procjena, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Ni Pentagon ni State Department još nisu komentirali tu izjavu člana talibanskog izaslanstva koje je u posjetu Moskvi, prenosi Hina.

No, one stižu dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio Amerikancima da je njegova vlada ubrzala razgovore o političkom rješenju u Afganistanu i da će moći smanjiti broj američkih vojnika u toj državi jer pregovori teku prema kraju.

Rat u Afganistanu najduži je rat u povijesti SAD-a.

SAD traži primirje i garancije

Američke i talibanske delegacije u siječnju su se susrele u Kataru i trebale bi to ponoviti u veljači.

Američki dužnosnik otkrio je kako je tijekom pregovora prošlog mjeseca postignut znatan napredak, no da je potrebno još razgovora jer SAD od talibana traži primirje i druga jamstva prije bilo kakvog povlačenja.

“Da, Amerikanci su nam rekli da će povući polovicu svojih vojnika od početka veljače do kraja travnja”, kazao je Abdul Salam Hanafi, kako prenosi RIA Novosti.

Hanafi je poručio kako su se Washington i talibani dogovorili i da će iz države u konačnici otići sve inozemne trupe te da Afganistan više nikad neće biti iskorišten kao baza za napade na SAD.

“O rokovima povlačenja razgovarat ćemo na budućim sastancima”, dodao je Hanafi.

Predstavnici talibana u Moskvi su na razgovorima s predstavnicima afganistanske oporbe, uključujući bivšeg predsjednika Hamida Karzaija.

Trenutačna afganistanska vlada smatra kako ti pregovori nisu u najboljim interesima države.

Kritike Senata zbog povlačenja

Američki Senat pod vodstvom republikanaca većinom je odobrio neobvezujući amandman kojim se kritizira odluka predsjednika Trumpa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije i Afganistana.

Većina senatora (70 za i 26 protiv) podržala je neobvezujući amandman koji je sastavio republikanski vođa Senata Mitch McConnell, koji smatra da borbene skupine u objema zemljama još predstavljaju ozbiljnu prijetnju SAD-u.

Trump je najavio povlačenje polovice od 14.000 američkih vojnika raspoređenih u Afganistanu.

Američki dužnosnik u prosincu je rekao kako Trump planira povući više od 5.000 vojnika, što je više od trećine od 14.000 američkih vojnika u Afganistanu.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz