Turska poslala pojačanje na sjever Sirije

Objavljeno / ažurirano:

Turska je poslala vojno pojačanje u blizinu sirijskog grada Manbidža koji je pod kontrolom snaga koje, uz podršku SAD, predvode Kurdi, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Turska novinska agencija IHA je, takođe, javila da je konvoj turskih vojnika poslat u Siriju tokom noći.

Tuska je poslala pojačanje iako je nedavno saopštila da će odložiti ofanzivu koju je obećala na istoku Sirije, nakon odluke američkog predsednika Donulda Trumpa da povuče američke snage iz te zemlje, primećuje AP.

Međutim, Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, navodi da je pojačanje poslato na liniju fronta s Manbidžom, gradom u kojem su stacionirani američki vojnici.

Opservatorija navodi da je 50 vozila s vojnicima i opremom prešlo u Siriju.

Pojačanje nakon odluke o povlačenju SAD

Predsednik SAD Donald Trump nedavno je objavio da će početi sa povlačenjem američkih snaga iz Sirije.

Za Ankaru je to pozitivna odluka jer uklanja uzrok tenzija sa SAD-om.

Naime, Erdogan je ranije kritikovao svog NATO saveznika zbog situacije u severoistočnoj Siriji, gde je Vašington podržavao borce kurdskog YPG-a.

Turska smatra da je YPG teroristička grupa i vojno krilo Radničke partije Kurdistana (PKK), koja se bori za kurdsku autonomiju u Turskoj.

Erdogan je pre desetak dana obznanio planove o započinjanju operacije istočno od Eufrata u severnoj Siriji, kako bi izbacio YPG s tog područja, koje uglavnom kontrolišu kurdski borci.

Iako je najavio da operacija može započeti u svakom trenutku, u petak je odluku o povlačenju američkih jedinica i telefonski razgovor s Trumpom, naveo kao razlog za odgađanje.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Žena muslimanka prema svome Gospodaru – Budna vjernica

0
Najvrijednija odlika žene muslimanke je njeno duboko vjerovanje u Allaha, dželle šanuhu, njeno jasno ubjeđenje da sve što se dešava ljudima, dešava se po...

Preporučeni sadržaj

Vrste grijeha

0
Dvije su vrste grijeha: mali i veliki. Ibnul Kajjim kaže: “Kur’an i sunnet, te konsenzus ashaba i tabi'ina poslije njih, kao i imama ukazuje...

Islamske teme