Turska vlada traži odobrenje parlamenta za slanje trupa u Libiju

Vodeća turska opozicijska stranka ranije je saopćila da ne podržava planove vlade da rasporedi trupe u Libiji.

Popularno na sajtu

Turska vlada danas je parlamentu podnijela zahtjev kojim traži odobrenje za razmještanje trupa u Libiji, tvrdeći da sukob u toj zemlji može eskalirati u građanski rat i ugroziti interese Turske.

Prijedlog zahtijeva jednogodišnji mandat za raspoređivanje trupa u Libiji, navodeći da razvoj događaja u Libiji ugrožava turske interese, uključujući turska preduzeća u toj državi i turska plovila koja plove Sredozemnim morem, navodi se u tekstu prijedloga, javlja turska državna agencija Anadolija.

Vlada je saopćila da će odlučiti o vremenu i obimu razmještanja trupa.

Parlament zasjeda u četvrtak

Tanjug prenosi da su zastupnici u četvrtak pozvani na hitno zasjedanje parlamenta na kojem će glasati za taj prijedlog, javila je Anadolija.

Vodeća turska opozicijska stranka ranije je saopćila da ne podržava planove vlade da rasporedi trupe u Libiji, ocjenjujući da će se tim potezom Turska uplesti u još jedan konflikt i učestvovati u “prolijevanju muslimanske krvi”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je libijska vlada, koju podržavaju Ujedinjeni narodi, tražila od Ankare da pomogne vlastima u Tripoliju braniti grad od ofanzive rivalskih snaga, prenijela je Beta.

Agencija navodi kako se očekuje da će turska vlada danas podnijeti zahtjev parlamentu da odobri raspoređivanje turskih snaga u Libiji.

Glasanje o tome moglo bi biti već u četvrtak.

Iako detalji o mogućem slanju turskih snaga nisu otkriveni, glavna opozicijska Republikanska narodna stranka (CHP) jasno je ukazala da će njeni zastupnici glasati protiv toga.

Cevikoz: Ne želimo u Libiji prizore iz Sirije

“Ne želimo da se užasan prizor koji se vidi u Siriji dogodi u još jednoj zemlji”, rekao je novinarima Unal Cevikoz, zamjenik predsjednika te stranke, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

Također je rekao da nikad neće prihvatiti da Turska bude dio posredničkog rata u Libiji time što bi stala uz jednu od strana u sukobu jer bi to bio slučaj prolijevanja muslimanske krvi.

Dodao je da Turska mora dati prioritet diplomatskom rješenju za Libiju.

Erdoganova vladajuća stranka, međutim, u savezu je s nacionalističkom strankom i te dvije stranke imaju dovoljno glasova da usvoje prijedlog vlade za slanje trupa u Libiju.

Cavusoglu je kasnije rekao da je razgovarao s vođom još jedne opozicijske stranke da traži podršku za prijedlog, dodajući da ta stranka još nije odlučila.

Al-Sarraj traži podršku Ankare

Erdogan je prošle sedmice rekao da je vlada libijskog premijera Fayeza al-Sarraja u Tripoliju pozvala Tursku da pošalje svoje snage nakon što su dvije strane potpisale sporazum o vojnoj saradnji. Ankara i Tripoli također su potpisali pomorski sporazum. Oba sporazuma naišla su na osude iz regije i drugih zemalja.

Al-Sarrajeva administracija od aprila se suočava s ofanzivom rivalske vlade bazirane u istočnoj Libiji i snaga vjernih generalu Khalifi Haftaru, koji pokušava zauzeti Tripoli. Borbe oko Tripolija pojačane su posljednjih sedmica kad je Haftar najavio konačnu, odlučujuću bitku za Tripoli.

Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, kao i Francuska i Rusija, dok vladu sa sjedištem u Tripoliju pomažu Turska, Katar i Italija.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz