Tužilaštvo traži 20 godina zatvora za Bosnića

Popularno na sajtu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u srijedu od sudskog vijeća Suda BiH da Huseinu Bilalu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, izrekne kaznu od dvadeset godina zatvora.

Bosnić je optužen da je regrutirao mladiće iz Bosne i Hercegovine za organizaciju Islamska država Irak i Levant.

Ovakav prijedlog tužilac Dubravko Čampara iznio je u završnoj riječi na suđenju Bosniću uz ocjenu kako je tokom dokaznog postupka bez sumnje potvrđeno da je Bosnić odgovoran za odlazak građana BiH u Irak i Siriju.

Odbrana je pak zatražila oslobađajuću presudu, a sam Bosnić je utvrdio kako je on djelovao samo kao tumač vjere i kako ni na koji način nije poticao bilo koga na sudjelovanje u borbama.

“Nikada nikoga nisam nagovarao da ide u Siriju, niti sam koga finansirao na tom putu. Ono što sam radio je bilo tumačenje vjere“, rekao je Bosnić.

Maksimalna kazna

Dvadeset godina maksimalna je zatvorska kazna utvrđena izmjenama Kaznenog zakona BiH čiji je cilj sankcionirati osobe koje potiču, organiziraju ili odlaze na ratišta u inostranstvu.

Prema navodima tužioca Čampare, u redovima ISIL-a borila su se ili se još uvijek bore 94 državljana BiH.

Na iračkom ili sirijskom ratištu poginulo ih je 26 dok se 54 vratilo u BiH, podaci su Tužilaštva BiH.

Bosnić koji je do hapšenja bio imam u mjestu Bužim u sjeverozapadnoj Bosni u pritvoru je od septembra 2014. godine kada je priveden u sklopu operacije Damask usmjerene na razbijanje mreže koja je regrutirala borce za ISIL te slične organizacije poput Fronta al-Nusra.

Izricanje prvostepene presude najavljeno je za 4. novembar.

U optužnici piše da je 2013. i 2014. godine van zvaničnih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Bosnić propagirao radikalni islam i javno podstrekivao druge da se priključe ISIL-u.

To je, navodno, činio putem društvenih mreža i Youtubea.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz