U Afganistanu se vode borbe izmedju talibana i IDIŠ-a

Popularno na sajtu

Žestoke borbe izmedju IDIŠ-a i snaga Islamskog Emirata Afganistana, IEA, (snage Mulla Omera Mudžahida), vode se u provinciji Nangarhar već oko sedmicu dana, izviještavaju mnogi aktivisti i mediji.

Prema aktivistima bliskim IEA, borbe su započete nakon što je IDIŠ ubio lokalnog vodju talibana, sa još nekoliko zamjenika i boraca pod optužbom da saradjuje sa ISI-om, pakistanskom obavještajnom službom.

Nakon ovoga su talibani uzvratili, te eliminisali jednog od vodja IDIŠ-a i odredjeni broj vojnika. Prema nekim aktivistima, 15 je ubijeno na strani IDIŠ-a i 10 na strani talibana.

Aktivisti navode da je u borbama talibana i IDIŠ-a u Momand oblasti ubijeno tri borca IDIŠ-a, dok su ostali zarobljeni, uključujući njihovog vodju Molvi Abbasa.

Aktivisti dodaju da je Islamski Emirat poslao specijalnu jedinicu od 300 boraca kako bi u potpunosti eliminisali IDIŠ u oblasti.

Borbe su potvrdili i IDIŠ-ovi izvori objavivši i fotografiju jednog od svojih ubijenih boraca (vidi sliku: https://twitter.com/Umar_Ali313/status/602786884020883456)

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz