U napadima Assadovog režima na Idlib poginulo 10 civila, više od 20 ranjeno

Prema posljednjim informacijama, poginulo je ukupno 10 civila, od čega 7 u mjestu Ariha, jedan u Saraqibu i dvoje u mjestu Berne u Halepu, a ranjeno je preko 20 osoba.

Objavljeno / ažurirano:

Snage sirijskog režima Bashara al-Assada izvele su nove zračne i kopnene napade u sirijskoj pokrajini Idlib u kojima je ubijeno 10 civila, više od 20 ranjeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Assadove snage i njihovi saveznici, proiranski militanti, od ranih jutarnjih sati izvode napade na brojna mjesta na jugu Idliba i u zapadnom dijelu Halepa.

Prema posljednjim informacijama, poginulo je ukupno 10 civila, od čega 7 u mjestu Ariha, jedan u Saraqibu i dvoje u mjestu Berne u Halepu, a ranjeno je preko 20.

Prema informacijama Civilne odbrane u Idlibu, u toku je akcija spašavanja, ali postoji bojazan od porasta broja žrtava.

Mnogi civili zbog napada Assadovog režima nastavljaju bježati na područje u blizini granice s Turskom.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma, u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.

Izvor: Anadoly agency

NOVO NA SAJTU

Kultura kletve i proklinjanja ashaba i majki vjernika kod šiija

0
Pustimo da sami šijitski autoriteti govore o svom ubjeđenju, ali bez tukje - pretvaranja! Pogledajte pogana ubjeđenja šiizma - idolopokloničke sekte koja se krije iza islama. Šije lažu i potom proklinju najveće svetinje islama.

Preporučeni sadržaj

Dokaz da šije ne vjeruju u Kur'an: Mula Hajderi o šiijskom...

0
Kada je u pitanju šijitska sekta, mnogi muslimani su obmanuti i nisu svjesni nevjerstva ove sekte. Ovome doprinosi blagonakloni stav Islamske zajednice prema šiizmu, kao i medijska propaganda koju vrše šijitske misinarske službe na našim prostorima, ali i na nivou čitavog ummeta.

Islamske teme