U napadima Assadovog režima na Idlib poginulo 10 civila, više od 20 ranjeno

Prema posljednjim informacijama, poginulo je ukupno 10 civila, od čega 7 u mjestu Ariha, jedan u Saraqibu i dvoje u mjestu Berne u Halepu, a ranjeno je preko 20 osoba.

Objavljeno / ažurirano:

Snage sirijskog režima Bashara al-Assada izvele su nove zračne i kopnene napade u sirijskoj pokrajini Idlib u kojima je ubijeno 10 civila, više od 20 ranjeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Assadove snage i njihovi saveznici, proiranski militanti, od ranih jutarnjih sati izvode napade na brojna mjesta na jugu Idliba i u zapadnom dijelu Halepa.

Prema posljednjim informacijama, poginulo je ukupno 10 civila, od čega 7 u mjestu Ariha, jedan u Saraqibu i dvoje u mjestu Berne u Halepu, a ranjeno je preko 20.

Prema informacijama Civilne odbrane u Idlibu, u toku je akcija spašavanja, ali postoji bojazan od porasta broja žrtava.

Mnogi civili zbog napada Assadovog režima nastavljaju bježati na područje u blizini granice s Turskom.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma, u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.

Izvor: Anadoly agency

NOVO NA SAJTU

Klanjanje za imamom koji je optužen da se bavi sihrom (zapisima)

0
Pitanje: Esselamu alejkum we rahmetullah. U mome gradu postoji samo jedna džamija. Čovek koji najčešće predvodi namaz je optužen od braće da čini kufr (piše...
Nocni namaz

Uistinu tvoj Gospodar zna!

Preporučeni sadržaj

Srpski patrijarh Irinej najavljuje novi genocid: “Za Srbiju i Republiku Srpsku...

0
Iza svakog genocida koji je ikada izvršen na zemlji, stoji mračna ideologija. Svakom genocidu prethodi ideološka priprema monstruoznih i bolesnih umova koji trebaju sprovesti...

Islamske teme