U Pakistanu 40mrtvih, stotine povrijeđenih u eksploziji uoči političkog skupa

Popularno na sajtu

Najmanje 40 osoba je poginulo, a stotine su povrijeđene u eksploziji uoči javnog političkog skupa u sjeverozapadnom Pakistanu u nedjelju, objavili su policija i lokalni mediji, javlja Anadolu.

“Eksplozija se dogodila oko 17 sati po lokalnom vremenu, sat prije početka događaja u plemenskom okrugu Bajaur, koji se nalazi u blizini granice s Avganistanom”, saopštila je policija.

Skup je organizovao Jamiat Ulema Islam (JUI), koalicioni partner u Saveznoj vladi.

Pokrajinski ministar informisanja Feroz Jamal rekao je novinarima da je više od 40 ljudi poginulo, a više od 200 povrijeđeno, među kojima je i 15 koji su podlegli povredama u bolnici.

Zdravstveni zvaničnici strahuju da bi se broj poginulih mogao povećati jer je među povrijeđenim nekoliko osoba u kritičnom stanju.

Među poginulim osobama je i šef lokalne stranačke organizacije JUI-a Maulana Ziaullah. Kanal Geo News objavio je da je njihov snimatelj teško povrijeđen.

Helikopteri su prevozili teško povrijeđene u glavni grad provincije Peshawar.

Premijer Shehbaz Sharif osudio je incident, naloživši sigurnosnim agencijama da stave na raspolaganje “sve snage” kako bi teroriste umiješane u eksploziju priveli pravdi.

Na lokalnoj televiziji Samaa News objavljen je video na kojem članovi JUI-ja i spasioci nose tijela i povrijeđene do kola hitne pomoći, dok se dim širi područjem.

Nisu poznati detalji o uzroku eksplozije, četvrte za manje od tri sedmice u sjeverozapadnoj pakistanskoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, jedan od najsmrtonosnijih u posljednjih nekoliko godina.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz