UN: Izraelske snage su ubile 42 palestinske djece 2022.

Popularno na sajtu

Ujedinjeni narodi optužili su Izrael za ubistvo 42 palestinske djece 2022. godine, većinom bojevom municijom koje su ispalile izraelske snage, pokazao je interni izvještaj u koji je agencija dpa u četvrtak imala uvid.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, u čije je ime pripremljen izvještaj, rekao je da je “duboko zabrinut” ne samo zbog broja “ubijene i osakaćene” djece, već i zbog broja koje su izraelske snage odvele u pritvor.

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk rekao je da se situacija na okupiranoj Zapadnoj obali naglo pogoršava i da rizikuje da izmakne kontroli, “podstaknuto oštrom političkom retorikom i eskalacijom upotrebe naprednog vojnog naoružanja od strane Izraela”.

Turk je u izjavi koju je pročitao portparol na konferenciji za novinare, pozvao Izrael da svoje postupke uskladi sa međunarodnim pravom, piše Reuters. “Izrael mora hitno resetovati svoju politiku i akcije na Zapadnoj obali u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, uključujući zaštitu i poštovanje prava na život”, rekao je Tirk.

Teški zločini

UN nije stavio izraelske snage na UN-ov popis organizacija koje čine teške zločine protiv djece u oružanim sukobima.

Prema riječima diplomata, SAD je izvršio snažan pritisak na međunarodnu organizaciju kako bi ocjena izvještaja UN-a bila što umjerenija.

Sigurnosna situacija u Izraelu i na palestinskoj teritoriji već je dugo napeta. Palestinci uvijek iznova ginu u izraelskim vojnim operacijama, dok Izraelci ginu u palestinskim napadima.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu i istočni Jerusalem tokom šestodnevnog rata 1967. godine. Palestinci traže te teritorije za svoju državu.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz