Uzbekistan napada muslimane sa zabranom islamske odjeće i postavljanjem kamera

Popularno na sajtu


Vlasti u Uzbekistanu pojačavaju nadgledanje muslimana, te pokazuju veliku zabrinutost o tome kako se muslimani oblače.

Početkom marta je predstavnik Muslimanskog duhovnog odbora u oblasti Namangan, odbora kojeg kontroliše vlada, podnio zahtjev da se instaliraju kamere oko 181 džamije u oblasti, izvještava Regnum. Vlasti tvrde da je instalacija sigurnosnih kamera uslijedila zbog krađe u nekim džamijama.

Međutim, uzbekistanski imam koji živi preko granice u susjednom Kirgistanu je rekao uzbekistanskom servisu Radio slobodna Europa da on vjeruje “da vlasti pokušavaju da kontrolišu šta se dešava tokom namaza, da prate šta imami govore vjernicima i da vide da li mladi ljudi prisustvuju namazima.”

Također ovog mjeseca, uzbekistanske vlasti su zabranile prodaju vjerske odjeće, posebno hidžaba i nikaba, na nekoliko pijaca u Taškentu. Nakon primanja verbalne naredbe, prodavači na nekoliko pijaca, uključujući i ogromnu pijacu Čorsu Bazar, brzo su skinuli hidžabe i druge pokrivače sa svojih tezgi. Lokalne vlasti su, kako je prenešeno, zaplijenili nešto odjeće.

Poslovna žena iz Taškenta, Mutabar, koja uvozi robu iz Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, još uvijek nudi zabranjene odijevne predmete mušterijama, ali samo u tajnosti.

“Islamska odjeća se prodaje ispod tezge,” kaže ona. “Ja je prodajem iz kuće, ali samo povjerljivim mušterijama.”

Zvaničnici u Taškentu su potvrdili zabranu ali su nerado komentirali detalje.

“Postoji zabrana islamske odjeće, ali nemogu da diskutujem o hidžabu,” rekao je zvaničnik Čorsu pijace koji nije rekao svoje ime.

Govoreći uz uslov anonimnosti, lokalni poreski zvaničnik je rekao da su vlasti željele da zabrana prođe tiho.

“Niko o zabrani sada neće otvoreno govoriti,” rekao je. “Isto je bilo sa halal kafićima koji su zatvoreni.”

Zakon iz 1998 zabranjuje uzbekistancima da nose “vjersku odjeću u javnosti”. Kazna varira od 5 do 10 mjesečnih minimalnih plata i do 15 dana u zatvoru.

Prošli oktobar, Manzura Katakuzajeva je postala prva žena kojoj je suđeno i koja je proglašena krivom zbog nošenja hidžaba. Katakuzajeva iz oblasti Sirdarja je novčano kažnjena.

Uzbekistanske vlasti godinama pokušavaju da uguše ono što oni vide kao manifestaciju islamskog fundamentalizma, posebno u konzervativnoj Fergana Dolini. Posmatrači se plaše da ove oštre taktike mogu radikalizirati muslimane praktičare dok ih tjera u podzemlje.

Izvor: Euraisa.net

Prijevod i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz