Vrhunac fašizma: Izraelska vojska traži naknadu od porodice ubijenog Palestinca

Objavljeno / ažurirano:

Izrael traži 27.000 dolara za štetu na vozilu koja je nastala dok je izraelska vojska pokušavala njime preći preko tijela ubijenog Palestinca.

Izraelska vojska zatražila je 27.000 američkih dolara naknade od porodice palestinskog aktivista Abdullaha Guneymata, koga su izraelski vojnici ubili prije tri godine, nedaleko od Ramallaha, javlja agencija Anadolija.

U junu 2015. izraelski vojnici izvršili su pretres u mjestu Kafr Malik, u gradu Ramallahu, tokom kojeg su koristili bojevu municiju protiv demonstranata.
Tada su ubili 21-godišnjeg palestinskog aktivista Guneymata da bi kasnije pokušali vozilom preći preko njegovog tijela, ali se ono prevrnulo.

Porodica je tek četiri sata kasnije uspjela doći do tijela svog sina. I dok je bol za izgubljenim sinom još bila svježa, palestinskoj porodici stigla je odluka o naknadi.

Advokatica porodice Naile Atiyye za Anadoliju je potvrdila da je izraelska vojska od porodice Guneymat zatražila naknadu od 100.000 šekela (27.000 dolara), te da je ona zatražena zbog štete koja je načinjena na vojnom vozilu.

‘Bahatost i licemjerstvo’

“Izraelska vojska ubija našu djecu, a, osim toga, od nas traži naknadu”, rekao je Iyad Guneymat, otac ubijenog.

“Ostalo je još da traže da platimo metke kojima ubijaju našu djecu.”

Također je rekao da je Izrael okupatorska država, koja krade palestinsku teritoriju.

“Moj sin nije otišao njima, oni su došli u naše mjesto. Zapravo, mi smo ti koji bi trebali tražiti naknadu. U vezi s ovim pitanjem mi ćemo se obratiti lokalnim i međunarodnim sudovima”, poručio je otac Guneymat, dodavši da su izraelski vojnici svjesno ubili njegovog sina i vojnim vozilom prelazili preko njegovog tijela.

Direktor palestinskog Centra za medije, demokratiju i ljudska prava (SEMS) Omer Rahhal okarakterisao je izraelsku odluku o traženju naknade od palestinske porodice kao “bahatost i licemjerstvo”.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Islam, priroda

Šutnja i govor

Šutnja je veoma lagana i čovjeku nikakve troškove ne donosi, već ga čuva od mnogih problema i neprijatnih situacija, i odstranjuje od njega mnoge...

Preporučeni sadržaj

Bijela kuća

Mediji: Izrael postavio špijunske naprave u blizini Bijele kuće

Sprave za nadgledanje locirane blizu Bijele kuće u posljednje dvije godine po svoj prilici postavio je Izrael, izjavili su bivši zvaničnici SAD-a za magazin Politico. Sudeći...
Nemoj da ih se bojis

Nemoj da ih se bojiš!

Islamske teme