Vrhunac fašizma: Izraelska vojska traži naknadu od porodice ubijenog Palestinca

Popularno na sajtu

Izrael traži 27.000 dolara za štetu na vozilu koja je nastala dok je izraelska vojska pokušavala njime preći preko tijela ubijenog Palestinca.

Izraelska vojska zatražila je 27.000 američkih dolara naknade od porodice palestinskog aktivista Abdullaha Guneymata, koga su izraelski vojnici ubili prije tri godine, nedaleko od Ramallaha, javlja agencija Anadolija.

U junu 2015. izraelski vojnici izvršili su pretres u mjestu Kafr Malik, u gradu Ramallahu, tokom kojeg su koristili bojevu municiju protiv demonstranata.
Tada su ubili 21-godišnjeg palestinskog aktivista Guneymata da bi kasnije pokušali vozilom preći preko njegovog tijela, ali se ono prevrnulo.

Porodica je tek četiri sata kasnije uspjela doći do tijela svog sina. I dok je bol za izgubljenim sinom još bila svježa, palestinskoj porodici stigla je odluka o naknadi.

Advokatica porodice Naile Atiyye za Anadoliju je potvrdila da je izraelska vojska od porodice Guneymat zatražila naknadu od 100.000 šekela (27.000 dolara), te da je ona zatražena zbog štete koja je načinjena na vojnom vozilu.

‘Bahatost i licemjerstvo’

“Izraelska vojska ubija našu djecu, a, osim toga, od nas traži naknadu”, rekao je Iyad Guneymat, otac ubijenog.

“Ostalo je još da traže da platimo metke kojima ubijaju našu djecu.”

Također je rekao da je Izrael okupatorska država, koja krade palestinsku teritoriju.

“Moj sin nije otišao njima, oni su došli u naše mjesto. Zapravo, mi smo ti koji bi trebali tražiti naknadu. U vezi s ovim pitanjem mi ćemo se obratiti lokalnim i međunarodnim sudovima”, poručio je otac Guneymat, dodavši da su izraelski vojnici svjesno ubili njegovog sina i vojnim vozilom prelazili preko njegovog tijela.

Direktor palestinskog Centra za medije, demokratiju i ljudska prava (SEMS) Omer Rahhal okarakterisao je izraelsku odluku o traženju naknade od palestinske porodice kao “bahatost i licemjerstvo”.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz