Wall Street Journal: Izrael se priprema za napad Irana u roku od 48 sati

Popularno na sajtu

Wall Street Journal je u petak izvijestio da se Izrael priprema za direktan napad iz Irana na južni ili sjeverni dio države u narednih 48 sati, kako se navodi u izvještaju. Rukovodstvo u Teheranu je razgovaralo o planovima za napad, ali još nije odlučilo koje će konkretne poteze povući.

Američki zvaničnik je u četvrtak navečer rekao da izvještaji američkih obavještajnih službi ukazuju da bi ciljevi iranskog napada mogli biti na izraelskoj teritoriji, a ne u inostranstvu.

List je citirao, kako je naveo, savjetnika snaga iranske Revolucionarne garde, rekavši da je Revolucionarna garda pred vrhovnog vođu zemlje, ajatolaha Alija Khamneija, stavila nekoliko opcija za udar na izraelske ciljeve, navodeći da ti scenariji koji se razmatraju uključuju i direktan udar na Izrael naprednim raketama srednjeg dometa.

Wall Street Journal je objavio da su nalozi na društvenim mrežama bliski Revolucionarnoj gardi u proteklih nekoliko sati objavili video snimke koji prikazuju simulacije raketnih napada na izraelski aerodrom Haifa i nuklearno postrojenje Dimona, uz napomenu da je iranski zvaničnik ranije rekao da će Iran udariti na izraelska električna postrojenja kao i postrojenja za desalinizaciju vode, u slučaju udara na njega (Izrael).

Desetine raketa ispaljene s juga Libana ka sjeveru Izraela

Desetine raketa lansirano je sa juga Libana prema Galileji na sjeveru susjednog Izraela, objavili su večeras izraelski mediji, prenosi Anadolu.

“Teška raketna vatra je bila usmjerena prema Galileji, zajedno sa nekoliko sirena koje su se oglasile zbog zabrinutosti da će projektili prodrijeti na teritoriju Izraela“, objavio je izraelski dnevnik “Maariv“.

Isti izvor javlja da su sirene aktivirane u zajednicama Dafna, Snir, Hagošrim, Dan i drugim naseljima.

Prema Maarivu, više od 40 raketa je lansirano iz Libana prema Galileji.

S druge strane, libanska grupa Hezbolah u saopćenju je navela da je pogodila sjever Izraela sa desetinama raketa Katyusha koje su gađale artiljerijske položaje.

Izraelska vojska saopćila je danas da je oko 50 raketa lansirano iz južnog Libana prema oblasti Prst.

Nema izvještaja o povrijeđenim niti pričinjenoj šteti.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz