Za novog komandanta ruskih trupa u Ukrajini postavljen general koji je komandovao genocidom nad muslimanima Sirije

Popularno na sajtu

Rusija je u subotu imenovala generala Sergeja Surovikina za novog komandanta svojih snaga koje se bore u Ukrajini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Surovikin je ranije bio na čelu ruskog Istočnog vojnog okruga i komandovao je ruskim trupama u Siriji, navodi ruska novinska agencija TASS.

“On će komandovati zajedničkom grupom snaga u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov, prenijeli su mediji.

Surovikinovo imenovanje izvršio je ministar odbrane Sergej Šojgu, rekao je Konašenkov.

Sergej Surovikin je jedan od najbrutalnijih ruskih generala koji se kod Putina proslavio kao arhitekta genocida nad muslimanima Sirije. Naime, Sergej je od marta 2017. godine bio glavni zapovjednik ruskih terorističkih snaga u Siriji.

Surovikin (prvi s lijeva) na ceremoniji u Siriji sa nusajrijskim krvolokom Bešarom el Asadom.
Surovikin (prvi s lijeva) u društvu sa nusajrijskim krvolokom Bešarom el Asadom 2017. godine u Siriji.

Za svoj doprinos u ubijanju muslimana, bombardovanju tržnica, pekara, škola, dječjih bolnica, čak i rezervoara za vodu, Surovikin je od strane Putina nagrađen ordenom heroja Ruske Federacije.

Surovikinu želimo da se što prije pridruži svojim kolegama Gerasimovu, Suhovetskiju, Rezancevu…, koji su ubijeni u Ukrajini, a prije toga su učestvovali u ruskom genocidu u Siriji.

(Agencije/PV)

ruskom genocidu nad muslimanima detaljnije čitaj ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz