Ko je general Surovikin, novi ruski komandant u Ukrajini

Popularno na sajtu

Predsjednik Vladimir Putin imenovao je generala Sergeja Surovikina da vodi rat u Ukrajini, uslijed niza vojnih smjena i rastućeg nezadovoljstva u Rusiji zbog invazije na susjeda.

Imenovanje je uslijedilo nakon smjene dva ruska visoka vojna komandanta u momentu kada Kijev ponovo osvaja teritoriju pod kontrolom ruskih snaga na sjeveroistoku i jugu Ukrajine.

Također, to se dešava dok Moskva trpi veliki udarac nakon djelomičnog uništenja ključnog Krimskog mosta koji spaja Rusiju i Krim, kojeg je Moskva anektirala 2014.

Ko je Surovikin?

General, rođen 1966. godine u gradu Novosibirsk, proglašen je liderom ruskih snaga na jugu Ukrajine u junu.

Nosi titulu Heroj Rusije te je nagrađen medaljom za svoju službu u Siriji 2017, gdje je vodio rusku vojsku kao komandant zračnih snaga.

U ruskoj vojsci poznat je kao “totalno nemilosrdan”, prema izvještaju Fondacije Jamestown iz SAD-a.

“Surovikin je imao sjajnu karijeru u vrhu vojske i ministarstva odbrane nakon 2008, tokom radikalne vojne reforme koja je zahtijevala nemilosrdnost”, navodi se u izvještaju i opisuje se “njegova spremnost da energično provede svaku naredbu bez potencijalnih pitanja”.

Surovikin je dva puta bio u zatvoru. Prvi put šest mjeseci nakon što su vojnici pod njegovom komandom ubili tri demonstranta u Moskvi tokom državnog udara 1991, kojim je počeo kraj Sovjetskog saveza.

Kasnije je pušten bez suđenja. Četiri godine kasnije, dobio je kaznu zbog ilegalne trgovine oružjem, koja je kasnije ukinuta.

‘Najkompetentniji’

General je optužen da je vodio brutalno bombardiranje u kojem je uništen sirijski grad Halep, gdje se Rusija umiješala u ime predsjednika Bashara al-Assada.

Surovikin (prvi s lijeva) na ceremoniji u Siriji sa nusajrijskim krvolokom Bešarom el Asadom.
Surovikin (prvi s lijeva) na ceremoniji u Siriji sa nusajrijskim krvolokom Bešarom el Asadom.

U izvještaju iz oktobra 2020, Human Rights Watch ga je naveo kao jednog od komandanata koji “možda nosi komandnu odgovornost za kršenja” ljudskih prava tokom ofanzive na Idlib 2019. i 2020. godine.

U rijetkom javnom komentaru, Jevgenij Prigožin, osnivač plaćeničke grupe Wagner, koja je bila angažirana u Siriji, nazvao je Surovikina “legendarnom osobom”.

“Surovikin je najkompetentniji komandant u ruskoj vojsci”, dodao je.

Serija poraza

Rusija preraspoređuje svoje snage u Ukrajini dok pokušava da nadoknadi svoje gubitke nastale u ukrajinskoj kontraofanzivi.

Neki posmatrači vijeruju da imenovanje Surovikina signalizira da će Rusija koncentrirati ratne napore na jedno područje.

“To može biti Lugansk, može biti Donjeck, može biti jug. Ono što vidimo je smanjivanje operacije Rusije”, naveo je stručnjak i profesor Alexandre Vautravers.

Ruske snage su se povukle iz većine Harkovske regije u septembru u jeku ukrajinske kontraofanzive.

Rusi su također izgubili teritoriju u južnoj regiji Herson, kao i u Limanu na istoku Ukrajine. Proruski zvaničnici u subotu su najavili djelomičnu evakuaciju civila iz južne provincije.

Moskva je prethodno navela da su njene snage zauzele područje na istoku regije Donjecka.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz