Židovska policija napala vjernike u Al-Aksi: Povrijeđeno preko 200 Palestinaca

Popularno na sajtu

Nedugo nakon iftara, izraelske terorističke snage napale su sinoć postače i klanjače u Al Aksi – svetoj muslimanskoj džamiji u Al-Kudsu (Jerusalemu), objavili su mnogobrojni palestinski i globalni medji.

Iz Uprave za vakufe u Al-Qudsu navedeno je da je izraelska policija pokušala rastjerati vjernike šok bombama i gumenim mecima. Palestinci su odgovorili kamenjem i staklenim bocama.

Došlo je i do napetosti i sukoba kada izraelska policija nije dozvolila Palestincima da uđu u Al-Aksu.

Intervencija izraelske policije izazvala je paniku, posebno za žene i djecu.

Mnogi vjernici koji su došli u Al-Aksu na namaz, ostali su i nakon namaza kako bi protestovali u znak podrške Palestincima koji se suočavaju sa iseljavanjem iz svojih domova na teritoriji koju je okupirao Izrael, a koju jevrejski doseljenici žele prisvojiti.

Drama se nastavila tokom noći u toku teravih-namaza. Nemiri su se proširili i oko Al-Akse, i u distriktu Šejh Džerrah, gdje su židovske terorističke snage prisilno iselile 8 palestinskih porodica, što je osudila čitava međunarodna zajednica.

Dio događaja koji su se odvijali u kompleksu Al-Akse možete pogledati na video snimku ispod.

Kako piše Agencija Anadolija, broj povrijeđenih u izraelskom napadu izvedenom u petak uvečer u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Šejh Džerrah u Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu) porastao je na 205, objavio je palestinski Crveni polumjesec.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harama u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

(Agencije)

Još članaka vezanih za židovski terorizam pročitajte ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: