Židovski apartheid nad Palestincima: Izrael gradi posebnu cestu za Palestince

Popularno na sajtu

Izraelski ministar odbrane Naftali Bennett odobrio je projekt izgradnje ceste na području okupiranog Istočnog Jerusalema kojom će biti razdvojeni palestinski i izraelski vozači.

“Odobrio sam gradnju ceste koja će spajati Maale Adumim s Jerusalemom. To znači da će se Palestinci moći kretati bez prolaska kroz jevrejska naselja na području između Anata i Ez-Zaima, a Izrael će moći nastaviti gradnju u regiji E1”, saopćio je Bennett na Twitteru, prenijela je Anadolija.

Projekt predviđa gradnju novog puta koji će spajati južne i sjeverne dijelove okupirane Zapadne obale, a taj put bit će samo za vozila s palestinskim registarskim tablicama.

S druge strane, jevrejski doseljenici naseljeni u ilegalno izgrađenom mjestu Maale Adumim za prelazak u Istočni Jerusalem koristit će posebnu cestu na koju će biti zabranjen ulazak vozilima s palestinskim tablicama.

Izraelske vlasti gradnjom takvog puta planiraju omogućiti bržu gradnju ilegalnih jevrejskih naselja u regiji E1.

Spajanje ilegalnih jevrejskih naselja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu krajem prošlog mjeseca najavio je da će u regiji E1 biti izgrađeno 3.500 novih stambenih jedinica za jevrejske doseljenike.

E1 je na istočnoj periferiji Istočnog Jerusalema, a riječ je o regiji koja uključuje i Han al-Ahmar i druga mjesta koja naseljavaju palestinski beduini koje su izraelske snage još 1953. protjerale iz pustinje Negev.

Unutar regije je i ilegalno jevrejsko naselje Maale Adumim, u kojem živi 50.000 isključivo jevrejskih doseljenika.

Ta regija pokriva područje od Istočnog Jerusalema do Mrtvog mora, na kojem izraelske vlasti planiraju tzv. projekt E1.

Oduzimanjem te palestinske zemlje i gradnjom novih jevrejskih naselja Izrael želi spojiti postojeća ilegalna jevrejska naselja u Istočnom Jerusalemu, Al-Ayzariyyi i ona na Mrtvom moru.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz