Categories:

Zvanična statistika: Najviše smrtnih presuda u 2013. bilo je u Iraku i Iranu

Objavljeno / ažurirano:

Broj poznatih pogubljenja širom svijeta porastao je za gotovo 15 posto u 2013. godini, a najviše su tome doprinijeli Iran i Irak, pokazao je novi izvještaj Amnesty Internationala.

Izvještaj je objavljen u vrijeme kada je egipatski sud osudio na smrt 529 pristalica Muslimanskog bratstva u toj zemlji.

Irakom i Iranom vladaju šiitski režimi. Za razliku od Iraka, u Iranu muslimani se hapse i pogubljavaju samo zbog praktikovanja islama, odnosno suneta, dok se žrtvama u Iraku olahko prišije etiketa teroriste nakon čega bude ubijena.

U novom izvještaju grupe za ljudska prava se navodi kako u njihovu statistiku nisu ušle hiljade pogubljenih ljudi u Kini, koja taji takve informacije.

Što se tiče zvaničnih podataka, nakon Irana i Iraka po broju smrtnih presuda slijedi Saudijska Arabija. Zvanično je priznato najmanje 369 pogubljenja u Iranu, ali grupe za ljudska prava ističu da ih je bilo barem još 335, dok je u Iraku pogubljeno najmanje 169 ljudi.

Tačan broj pogubljenja u ratom zahvaćenoj Siriji te Egiptu nije mogao biti potvrđen.

Priprema: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Guterres: Koronavirus izazvao najveću krizu od Drugog svjetskog rata

0
Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je da se svijet suočava s najizazovnijom krizom nakon Drugog svjetskog rata, izazvanom pandemijom koronavirusa koja prijeti...

Preporučeni sadržaj

Iran: Broj umrlih od korona virusom povećan na 1.284 osobe, svakih...

0
U Iranu je od posljedica zaraze novim tipom korona virusa umrlo još 149 osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 1.284, prenosi Anadolu...

Islamske teme