A šta da se šejh Mani priključio drugoj skupini?

Popularno na sajtu

Prije nekoliko dana saudijski daija Mani b. Nasir el-Mani doputovao je u Siriju i dao prisegu IDIŠ-u. Ovaj događaj su prenijele društvene mreže a i sam šejh je to potvrdio na svom Twitter nalogu.

Šejh je odmah po stupanju na tlo Šama započeo svoju misiju, riječima koje su šokirale ne samo protivnike, već i mnoge pripadnike IDIŠ-a..

Tako je ovaj šejh putem svog Twitter naloga izjavio par izuzetno smjelih stavova. Navešćemo samo neke od njih:

“90% od onoga što se govori o Islamskoj državi Iraka i Šama (IDIŠ) je laž, izmišljotina i kićena besjeda. A onaj ko se bori protiv nas na terenu i u medijima je ili nusajrija ili onaj ko razmišlja o vlasti nevjerničkih taguta.”

“U Džulanijevom frontu (cilja se na Džebhetun-nusre, op.PV) nema muhadžira nakon što im je postalo jasno da se on (Front) bori radi teritorija i nacionalizma, pa su se vratili svojoj osnovi koja ih je poslala (u Šam) a to je Islamska država Iraka i Šama.”

“Ko se bude borio da Allahova riječ bude gornja, on je na Allahovom putu (hadis). A što se tiče onoga ko se žrtvuje sa Džulanijem i Islamskim frontom i njegovom braćom pa on je na putu taguta i kufra i liberalizma.”

Pomenuti tvitovi se mogu naći na zvaničnom Twitter nalogu pomenutog daije,a također su objavljeni i od strane braće pro-IDIŠ-ovih aktivista našeg govornog područja.

Nema sumnje da su ovako smjeli iskazi šejha Mania zabrinuli mnoge, pogotovo muslimane koji žele pomirenje sukobljenih grupa, jer izjava pomenutog daije da su svi ostali na putu taguta i nevjerstva se, u najmanju ruku, shvata kao generalno pripisivanje kufra, jer Uzvišeni kaže:

والذين كفروا يقاتلون في سبيل الطاغوت

 “A nevjernici se bore na putu taguta.”

Pogledaj kako one koji se bore na putu taguta Allah naziva nevjernicima!

Pomenute riječi šejha Mania nisu trebale dospjeti u javnost, jer, prije svega, nose velike generalne optužbe na račun ne mali broj mudžahida, a s druge strane neće doprijeniti osim kulminaciji ionako zaoštrenih odnosa zaraćenih mudžahidskih skupina u Šamu. A ako su pomenute riječi šejha i ugledale svjetlost dana onda su trebale biti osuđene a ne plasirane kao radosne vijesti.

Iako se pomenutim iskazima šejha Mania može prigovoriti iz više aspekta, pogotovo izjava da su svi muhadžiri prešli u IDIŠ, jer su nedugo nakon ove izjave proidišovi mediji izvijestili o pristupanju IDIŠ-u na desetine muhadžira, ipak, cilj ovog članka nije opovrgavanje Manijevih stavova, jer je muslimanima dovoljno to što su najveći učenjaci ovog ummeta, oni koji se decenijama brinu za džihad i muslimane ovaj sukob definisali fitnom među muslimanima.

Radije, cilj ovog članka jeste da određenu braću navede na razmišljanje o tome: da li sam pristrasan, a da toga nisam ni svjestan?!

Naime, sjetimo se šejha Muhajsinija, koji je bio posrednik u izmirenju između IDIŠ-a i drugih skupina i koji nije bio niti jeste član neke od zaraćenih frakcija (šejh Muhajsini sada ima svoju ketibu u Siriji). Nakon što je šejh Muhajsini izdao proglas u kome je opisao aktuelnu situaciju i kritikovao braću iz IDIŠ-a da su odbili Inicijativu ummeta za pomirenja među skupinama, odmah nakon toga je od strane određene braće IDIŠ-ovih i pro-IDIŠ-ivih aktivista nazvan “prljavim pokvarenjakom”, a u dodatku mu je o vrat prikačena beja (prisega) saudijskom tagutu iako je sam šejh to negirao. Šejh Muhajsini je spomenuo da je na Twitter nalogu koji je nosio njegovo ime pisalo nekoliko braće te da su dosta često objavljivane i stvari sa kojima šejh nije bio zadovoljan. Pored toga šejh je jasno obznanio odricanje od tih stvari, ali mu to nije koristilo kod određene braće koji su ga optužili da je dao prisegu saudijskom tagutu.

Međutim, interesantno je napomenuti da pomenuti šejh Mani b. Nasir el-Mani samo prije nešto više od mjesec i pol dana ima izjavu na svom zvaničnom Twitter nalogu u kojoj dovi za saudijskog princa Najifa, koji je umro u junu 2012. godine a koji je decenijama obnašao funkciju misnistra unutrašnjih poslova Saudijske Arabije. Najif je bio jedan od najgorih taguta ovog vremena, koji stoji iza hapšenja mudžahida, njihovog torturisanja i ubijanja, a svjedoci spominju da su u zatvorima ovog taguta silovane i žene mudžahida koji su se pridružili džihadu bilo gdje u svijetu. O ovom tagutu je na zvaničnom Twitter nalogu šejha Mania 30. januara 2014. godine objavljeno sljedeće:

“Najf rahimehullah (Allah mu se smilovao) je sažeo ono što žele liberalisti posjetioci cionističkih ambasada i šejtanskih veza radi planiranja rušenja šerijatskog sistema (u tzv. Saudijskoj Arabiji, op.PV)”.

Ova izjava je još uvijek dostupna na zvaničnom Twitter nalogu Mania (ovdje), a za slučaj da bude obrisana, prilažemo screenshot iste.

Nakon ove izjave nije prošlo dugo, a šejh Mani je izjavio da se sirijski mudžahidi Džebhatun-nusre (i svi drugi koji su protiv IDIŠ-a) bore na putu taguta, uprkos tome što se isti zalažu za Šerijat i uspostavljaju ga, a pritom se otvoreno odriču taguta, kojeg je samo nekoliko sedmica prije hvalio  šejh Mani (ili neko ko je imao pristup njegovom nalogu) i veličao njegov doprinos za čuvanje “saudijske šerijatske države”.

Također, šejh Mani je vršio i dužnost šerijatskog savjetnika saudijske princeze Abire od alu Sauda (kćerka Mešarija ibn Abdil-Aziza alu Suuda), što se može vidjeti na njegovoj vizit kartici.

Visit kartica Šejha Mani'a kao šerijatskog savjetnika princeze Abire, člana porodice Saud

Kako izjavljuju pro-IDIŠ-ovi aktivisti, šejh Mani se povratio od ovog stava na svom Twitter nalogu. Iako mi takav tvit nismo našli nećemo reći da ne postoji, već ćemo kazati: Hvala Allahu da se šejh Mani povratio od hvaljenja taguta (ako je on zaista napisao taj tvit, iako je poznato i dokazano da je bio savjetnik princeze od Alu Sauda). Međutim, želimo da postavimo pitanje svima koji kažu da nisu pristrasni: Šta mislite, da je šejh Mani pristupio drugoj skupini ili osudio IDIŠ, da li bi pro-IDIŠ-ovi aktivisti prećutali ovaj njegov tvit o nedavnom hvaljenju taguta? Ili bi njihovi mediji brujali “o slugi taguta koji se navodno pokajao od hvaljenja taguta i došao u Šam po naredbi svojih gospodara kako bi se borio protiv džihada i mudžahida, pod plaštom dušebrižnika za džihad i ummet”, kao što su sličan govor izjavili za šejha Muhajsinija?

Da li su neki od nas slijepo pristrasni a da toga nisu ni svjesni?!

Pripazimo se da pri sebi možda ne posjedujemo nešto od svojstva onih na koje se Allah rasrdio a koji su za Abdullaha ibn Selama rekli kada je bio od njih: “On je najbolji od nas i sin najboljeg od nas”, a kada ih je napustio tada rekoše: “On je najgori od nas i sin najgoreg od nas.”

„Doista je nepravda i pristrasnost da džihad ograničiš na tvoju skupinu, pa ako nego kritikuje tvoju skupinu smatraš to kritikom džihada i mudžahida.“ (Riječi šejha Sadika ibn Abdullaha, učenika šejha Ulvana)

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: