Amerika stavila veto na rezoluciju o primirju dok sjeverna Gaza gladuje

Popularno na sajtu

Alžirska rezolucija o prekidu vatre u Gazi nije usvojena, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Za rezoluciju je glasalo 13 zemalja. Velika Britanija je bila suzdržana, dok su protiv ove odluke bile Sjedinjene Američke Države koje su uložile veto.

SAD je posljednji štitio Izrael od diplomatskog pritiska Ujedinjenih naroda od početka rata, stavljajući veto na rezolucije kojima se pozivalo na prekid vatre u nekoliko navrata. SAD je također glavni dobavljač oružja Izraelu.

“U proteklih nekoliko sedmica, jasno smo stavili do znanja da Alžirska rezolucija pred Vijećem neće postići cilj održivog mira”, poručila je Thomas-Greenfield.

Palestinci pesimistični u pogledu većine diplomatskih napora nakon američkog veta

Palestinci su izrazili nezadovoljstvo nakon što su Sjedinjene Američke Države ponovo stavile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) koja bi omogućila prekid vatre u Gazi.

“Postoji velika doza pesimizma i frustracije. Palestinci više ne vjeruju međunarodnoj zajednici, kao što smo mogli i čuti od lokalnog stanovništva”, izvještava dopisnik Al Jazeere Tareq Abu Azzoum iz Rafaha.

“Tokom održavanja sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zabilježeno je više izraelskih napada u Gazi. Ljudi su ovdje frustrirani”, dodao je.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz