Bajramska čestitka vođe talibana

Popularno na sajtu

Poštovani čitatelji, u prilogu je skraćena verzija čestitke povodom ramazanskog bajrama od vođe talibana, emirul-mu'minina šejha Haibatullaha Akhundzade.


U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Sva zahvala pripada Allahu. Hvalimo ga i tražimo Njegovu pomoć i oprost. Tražimo Njegovo utočište od zla i od naših zlih djela. Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik.

Allah, dž.š., kaže: Mi ćemo ti [O Muhammede] dati sigurnu pobjedu, da bi ti Allah ranije i kasnije krivice oprostio, da bi blagodat Svoju tebi potpunom učinio, da bi te na Pravi put uputio. i da bi te Allah pobjedonosnom pomoći pomogao.- Sura Al-Fath – Pobjeda

Vjerničkoj afganistanskoj mudžahidskoj naciji i cijelom muslimanskom ummetu!

Neka je nad vama Allahov mir i blagoslov!

Iskreno vas pozdravljam povodom Eid-ul-Fitra, neka Allah prihvati vaš post i ibadete.

Neka Allah, dž.š., prihvati žrtvu šehida, nagradi mudžahide i mudžahidske narode za njihovo služenje, i omogući brz oporavak unesrećenima te podari spas i slobodu zarobljenicima.

Molim Allaha dž.š., da porodicama, rođacima i djeci šehida podari neizmjerne nagrade i ispunjenje njihovih čistih težnji.

Poruka sunarodnjacima

Želio bih pojasniti politiku i ciljeve Islamskog Emirata koji se odnose na trenutno stanje i nedavna dešavanja u zemlji.

1 – Ciljevi našeg džihada su postizanje Allahovog zadovoljstva, sloboda naše zemlje i uspostavljanje islamskog sistema. Žrtve, teškoće i nevolje koje su u ovom velikom džihadu zadesile ljude i mudžahide nisu skrivene od nikoga; Stoga za postizanje i zaštitu tih ciljeva i sprečavanje bilo kakve fitne i prijetnji, pozivam sve naše sunarodnjake, posebno sve službenike i mudžahide Islamskog Emirata, koji ratuju na frontu, da pažljivo prate svoje ciljeve, objedine svoje redove i zadrže naše jedinstvo.

2 – Islamski Emirat je zajednički dom svih Afganistanaca i bori se da postigne rezultate naše četrdesetogodišnje žrtve i težnje, stoga svi plemeniti učenjaci, duhovne vođe, učitelji, plemenske starješine, pisci, pjesnici, akademici i utjecajne ličnosti naše domovine moraju proširiti suradnju na uspostavi islamskog sistema, mira, jedinstva i nezavisnosti Afganistana. Morate upotrijebiti sve svoje sposobnosti da prosvjetlite svoje studente, suradnike i zajednice o realnostima, informirate ih o našoj ponosnoj povijesti i borite se protiv svih oblika predrasuda, nesloga, moralne korupcije i svih ostalih elemenata štetnih za našu svetu vjeru, nacionalno jedinstvo i suverenitet. Te ugledne ličnosti moraju se još više zalagati za islamski identitet Afganistana, za džihad, boriti se za istinu i nadahnjivati ​​buduće generacije kako bi se duh žrtvovanja u obrani naših islamskih i nacionalnih vrijednosti još više učvrstio i ojačao u našoj domovini.

3 – Politički odnosi Islamskog Emirata s regionalnim i svjetskim državama značajno su se proširili u usporedbi s prošlošću, jer se povjerenje izgrađuje na temelju Islamskog Emirata koji pojašnjava svoj stav i politiku drugima. Na temelju naše politike – nastojimo imati bratske odnose sa islamskim zemljama, komšijske odnose sa našim susjedima i jačanje konstruktivnih odnosa sa svim regionalnim i svjetskim zemljama kako bi se obaveze izvršavale u odnosu na regionalni i globalni ekonomski prosperitet, sigurnost i komunalni život. Nadamo se da će se druge zemlje uzvratiti i poduzeti slične korake.

4 – Onim stranama i pojedincima koji sumnjaju budućem političkom sistemu nakon završetka okupacije – Islamski Emirat još jednom uvjerava sve da nema monopolističku politiku, svaki muški i ženski član društva imat će jednaka prava, nitko neće osjećati uskraćenost ili nepravdu, a sav posao potreban za dobrobit, trajnost i razvoj društva bit će urađen u svjetlu božanskog šerijatskog zakona.

5 – Neki krugovi koji traže gadne ciljeve i moć kroz plan koji su im dale strane obavještajne mreže za promicanje mržnje i bahatosti pod lingvističkim, plemenskim, sektaškim i drugim naslovima moraju shvatiti da afganistanska nacija i Islamski Emirat neće dozvoliti takve poduhvate.

6. – Potpisivanje historijskog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i posljedično ukidanje okupacije izvanredno su postignuće za Islamski Emirat i cijelu afganistansku mudžahidsku naciju, što se može pokazati korisnim za sve strane ako se iskreno provede. Islamski Emirat je posvećen sporazumu potpisanom sa Amerikom i poziva drugu stranu da ispoštuje vlastite obveze i ne dozvoli da se ta prilika ne iskoristi. Primjena ovog sporazuma može se pokazati močnim instrumentom za okončanje rata između Amerike i naše zemlje i za uspostavljanje mira i islamskog sistema u našoj domovini.

Pozivam američke dužnosnike da nikome ne pružaju priliku da opstruiraju, odgađaju i na kraju ukinu ovaj međunarodno priznati bilateralni sporazum između nas i vas. Tekst sporazuma je izričit i predstavlja obećavajući okvir koristan i za naše narode i za rješavanje problema koji se moraju u potpunosti implementirati. Krenimo naprijed sa fazom implementacije tako da bude utrt put povlačenju vaših snaga i miru i sigurnosti koji će se održati u Afganistanu i regiji.

7 – Zatvori uprave u Kabulu su u teškim uslovima. Humanitarne organizacije i razne dobrotvorne grupe i pojedinci trebali bi imati odgovornosti u vezi s tim te poduzeti sve potrebne korake za sigurno i brzo puštanje zatvorenika.

8 – Nudimo opću amnestiju svima koji stoje u opozicionim redovima ukoliko se odluče odreći našeg neprijatelja. Pozivamo sve da u potpunosti iskoriste ovu amnestiju tako da okončaju svoje protivljenje i ne postanu prepreka za uspostavu islamske vlade koja je težnja miliona šehida, ranjenika, invalida, siročadi, udovica i stradalih Afganistanaca.

9 – Islamski Emirat je istinski zabrinut za civilne žrtve u zemlji i na taj je način zadužio posebnu komisiju za sigurnost i zaštitu civila kako im mudžahidi ne bi nanijeli štetu tokom borbi. Ako bi se dogodio takav incident, slučaj bi se u potpunosti ispitao a krivci kaznili.

Međutim, apsolutno je uznemirujuće to što su civili i njihovi domovi i dalje namjerno ciljani zračnim i artiljerijskim udarima opozicije, stoga pozivamo sve domaće i vanjske strane da poduzmu efikasne korake za sprečavanje civilnih žrtava na humanitarnim osnovama.

10 – Savjetujem sve mudžahide Islamskog Emirata da na ovom kritičnom trenutku prema široj javnosti imaju saosećanje, empatiju i ljubaznost, da ne postanete razlog za njihovu žalost i ogorčenje, da se ne upuštate u aroganciju i surovost, da ne zloupotrebite moć i resurse da naštetite ljudima, da se strogo uzdržavate od bilo kakvog osjećaja privilegiranosti, ambicija i superiornosti i da smatrate svakog afganistanca bratom i pokazujete mu poštovanje.

Za kraj, želim podsjetiti sve da se u ovim blagoslovljenim danima i noćima kada se svi stanovnici naše zemlje suočavaju s ozbiljnim problemima zbog izbijanja koronavirusa i nedostatka mogućnosti zapošljavanja siromašnih; naši privrednici i bogata braća moraju pokazati suosjećanje sa siromašnima, posebno se brinuti za porodice šehida, siročad, udovice i njihovu rodbinu i ne uskraćivati ​​saučešće i pomoć bilo kome kome je potrebna.

Vođa Islamskog Emirata Afganistana

Emirul-Mu'minin šejhul-hadis Moulavi Haibatullah Akhundzada

27/09/1441 Hijri Lunar, 31/02/1399 Hijri Solar, 20/05/2020 Gregorian

Prethodni članak
Naredni članak

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz