Bosanski musliman i novogodišnji praznici

Popularno na sajtu


Ja sam musliman i imam čisto srce, a i moji roditelji su bili muslimani! Ja ću za Novu godinu biti sa svojim komšijama kršćanima, jer musliman treba da poštuje i druge vjere! A oni su tako fini prema meni, često i na večere idemo zajedno. Nekad oni zovnu nas, nekad mi njih.

Baš neku noć smo kod njih jeli neko njihovo tradicionalno jelo, valjda neka engleska kuhinja, pržena slanina sa sirom; i posebno za to večer kupili nam vino, koje sam baš neki dan hvalio kako je ukusno! A i dosta je skupo, vidi se da nas cijene i poštuju!

A ako mi plate, glumit ću i Djeda Mraza na ulici, jer Allah je naredio da se radi, a ja moram prehraniti porodicu, iako bi mi ta dnevnica dobro došla u vrijeme praznika, kad sam slobodan u firmi kod onog finog čovjeka, mislim da je jevrejin, jer ima onu kapicu na glavi; kažu ne dozvoljava da se klanja u njegovoj firmi; ja ne znam, jer ga nikad nisam pitao za to, klanjam kad stignem kod kuće, ne bih da imam problema sa gazdom!

Spomenuo sam da klanjam kod kuće, naravno, kad imam vremena, ali sabah redovno klanjam – kad se probudim. Da, odem nekad u obližnju džamiju, naravno kad mogu, obično to bude za Bajram, i ponekad džumu, jer u ostalim djelovima godine sam u firmi ili sa društvom i porodicom negdje u gradu ili prirodi!

Za Novu godinu nemam nekih velikih želja, najvažnije mi je da sam živ i hvala Allahu zdrav, a moja jedina želja bi bila da se dragi Bog smiluje na gladne i bolesne, da im podari vjeru i nadu u bolji život, da imaju priliku raditi i zaraditi! Imam i ja dobro srce.

Čuo sam da plaćaju dobre pare ako se ode u vojsku na današnje frontove, Afganistan, Irak i te tamo muslimanske zemlje! A sad idu poskupljenja, recesija je sve veća, treba porodicu odhranit, ono dvoje djece, ženu, majku; otac je alarahmetile umro! Uvjek nam je govorio da se ne drogiramo i da pazimo s kim se družimo. Kažu doktori imao je rak pluća, sigurno od pušenja! Često se sjetim one njegove ruke u kojoj je vazda držao cigaru! Aahh!

Nisam znao, ali pročitah neki dan u novinama, da je naš rejs Kavazović čestitao i Božić kardinalu tamo u Bosni, do sad to nismo radili, donijeli bi poklone i išli zajedno na večeru, ali nismo čestitali rođenje Isa sina Merjemina, kako kaže rejs, valjda je to tako i prije bilo, samo nisamo imali interneta da saznamo! Jašta je nego bilo, jer uvjek smo zajedno slavili praznike, i oni sa nama za Bajram, uvijek su izlazili dok smo bili momci i djevojke, u grad, na tulume, a tako i za Novu godinu! Ali, eto, od ove godine, to je već danas, otići ću komšiji, da mu čestitam rođenje sina Merjemina, Isaa, da širimo ljubav, a ne mržnju kao oni teroristi tamo po onim muslimanskim zemljama! Jedni druge ubijaju između se, a svi muslimani!

Kakav je zeman došao, svašta, zbog nafte i droge oni se ubijaju, ruše džamije, a vidio sam često i one potlačene jevreje granatiraju! Ovi hoće mir, da se dogovore fino, al’ kakvi, taj narod je tamo nepismen, samo mu daj pušku i zolju i on ode u sveti rat! A ne znaju da je islam vjera ljubavi i mira, to su nas i u džamijama učili; selam znači mir, i mi trebamo širiti mir među ljudima! Što oni tamo muslimani, ne razmisle malo, ako se poubijaju, kome će ostat tolika zemlja, nafta, nećemo se valjda mi selit tamo, meni je i ovdje dobro, uživam svaki dan, ima se i za popit i za najest! Radim, ali i tamo bih radio, još tamo je sve pjesak, nemoš se vode napit kako treba, a svi su umotani tamo, nema šarenila ko ovdje!

Ali otići ću kao što sam rekao kao vojnik, treba i njih redu naučit, dat im knjigu u ruke, trebaju i Bibliju pročitat, nek vide šta u njoj piše, a ne samo Allahu ekber, pobij sve nevjernike! Ne može to tako, kad islam zabranjuje ubijanje! Čitao sam, i to je rejs u Bosni rekao, ima hvala Bogu ta njihova stranica, ja sam inače bosanac musliman, moji roditelji su doselili ovdje u Ameriku dok su još bili djeca, ali učili su nas bosanski i našu tradiciju, nikad nećemo to zaboraviti!

I možda ste primjetili, ali često koristim i ove naše stare bosanske riječi, čeznem za tom tradicijom, u kući imam i one stare bosanske ćilime i milijetiće, a i djecu nastojim učiti bosanski, iako teško to ide, ali znaju par riječi!

Odoh sad, dok se još radnje nisu pozatvarale, moram uzeti onaj papir ukrasni, da umotam poklone za svoje komšije! Biće to nezaboravnih 5 dana! Sretno i vama i dobro se provedite za Novu godinu!

Priredio i priložio: Mus'ab

Obrada: Put vjernika

Napomena: Tekst nikako ne treba shvatiti bukvalno, jer je pisan u alegorično-sarkastičnoj formi i svojevrsna je parodija na zablude mnogih muslimana povodom Nove godine. Također, tekst se odnosi na tipičnog Bošnjaka neupućenog u vjeru, a ne na svakog Bošnjaka muslimana.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz