Ebu Jahja el-Hamavi je novi lider Ahraruš-Šama

Popularno na sajtu

Za novog vođu Ahraruš-Šama, jedne od najsnažnijih sirijskih džihadsko-oslobodilačkih skupina, imenovan je Ebu Jahja el-Hamavi, izvještavaju mnogobrojni sirijski aktivisti i mediji.

Ebu Jahja el-Hamavi je rođen 1981. godine i jedan je od najpragmatičnijih emira Ahraruš-Šama.

Ebu Jahja el-Hamavi je 2007. godine zatvoren od strane režima zbog islamskih aktivnosti, da bi u martu 2011. godine bio pušten iz zatvora.

Ebu Jahja el-Hamavi je jedan od osnivača Islamskog pokreta Ahraruš-Šam (Islamski pokret oslobodioci Šama).

Budući da skupinu Ahraruš-Šam u manjoj ili većoj mjeri potresaju interna neslaganja oko spoljne politike, aktivisti imaju podijeljeno mišljenje o El-Hamavijevoj spoljnopolitičkoj viziji. Dok jedni tvrde da je Hamavi predstavnik struje unutar grupe koja ima politički diskurs blizak Zahranu Aljušu, vođi Islamskog fronta, dotle, drugi aktivisti tvrde da se stavovi Ebu Jahje Hamavija ne razilikuju od stavova njegovog prethodnika Ebu Džabira el-Šejha.

Ahraruš-Šam je pozdravio namjere Turske da implementira Sigurnosnu zonu na sjeveru provincije Halep, te je uzeo učešće u ovom projektu smatrajući ga korisnim i potrebnim za sirijski narod. Međutim, ovakav potez Ahrara je naišao na oštre kritike među zvaničnicima Džebhetun-Nusre, jedne od saveznica Ahraruš-Šama u borbi protiv režima.

Zbog Ahrarove politike prema Turskoj i Zapadu, visoki vođa Džebhetun-Nusre, Ebu Firas es-Suri je žestoko kritikovao vođstvo Ahrara kritikom koju su mnogi vidjeli kao kritiku blisku optužbi za činjenje nevjerstva.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz