Glad u Jemenu: Na svakih 10 minuta umrije po jedno dijete od gladi, 85 000 djece umrlo do kraja 2018. godine

Objavljeno / ažurirano:

U Jemenu, jedno dijete umrije od gladi na svakih 10 minuta, podaci su humanitarnih organizacija i medijskih aktivista.

Zvanični podaci pokazuju da je do kraja 2018. godine od gladi umrlo preko 85 000 jemenske djece. Ako se uzme u obzir da je zadnjih godina situacija postala još teža, ukupan broj umrle djece do danas bi mogao biti veći od 100 000.

Od gladi je ugroženo 14 miliona Jemenaca, a situaciju dodatno pogoršava epidemija kolere i korona virusa, kao i anarhija izazvana ratom između vlade Mensura Hadija, koju pomaže saudijska koalcija, s jedne strane, i pripadnika šijitske sekte Husi, koje pomaže Iran, s druge strane.

Mediji su u više navrata izvijestili da šijitska sekta Husi otima humanitarnu pomoć namijenjenu ljudima u potrebi te je koristi kao instrument u ratu na teritorijama koje drži pod kontrolom.

Humanitarne organizacije su upozorile da bi glad u Jemenu mogao postati najgora humanitarna kriza u posljednjih 100 godina, zbog čega je potrebno hitno dostaviti hranu milionima ugroženih Jemenaca.

U Jemenu djeluje veći broj muslimanskih humanitarnih organizacija putem kojih se može donirati hrana za ugrožene muslimane Jemena. Neke od tih organizacija su:

UWT – Ummah Wellfare Trust (link za donaciju ovdje)
IHH – (link za donaciju ovdje)

O humanitarnoj situaciji u Jemenu, dovoljno je pogledati samo nekoliko fotografija.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Kada će se pojaviti pobjedonosna generacija?

0
Sveznajući Allah izvijestio nas je u časnom Kur'anu o određenim osobinama koje mora imati generacija koja želi Allahovu pomoć i vlast na Zemlji.
islamske teme, islam, fetve

Zlatna sredina

Preporučeni sadržaj

Murdžije i oslobađanje Kudsa

0
Da li uistinu murdžije, a koliko ih je samo, žele osloboditi El-Mesdžidul-Aksa od ruku i vlasti poganih židova?! Da li su oni istinski iskreni u...

Islamske teme