Sirija: U Deri ubijeno ili ranjeno 25 pripadnika proruskog Petog korpusa

Popularno na sajtu

U eksploziji improvizovane eksplozivne naprave (IEN) ubijeno je pet i ranjeno 20 pripadnika proruskog Petog korpusa koji djeluje u Deri, izvijestio je Sirijski obzervatorij za ljudska prava (SOHR).

Eksplozija je pogodila autobus u kome su se vozili pripadnici Petog korpusa a koji se kretao u gradiću Kuhajl na istoku provincije Dera.

Peti korpus koji je pod direktnim uticajem Rusije, sačinjen je od bivših opozicijskih boraca koji su pristali na “pomirenje” sa režimom te se predali režimu u ljeto 2018. godine.

Nakon predaje (tzv. pomirenja) opozicijskih boraca u junu 2018. godine prestao je da postoji organizirani oružani otpor oslobodilačkih snaga u pokrajini Dera (borci koji nisu htjeli da se predaju su dislocirani u Idlib).

Međutim, jedan dio džihadsko-oslobodilačkih snaga je ostao u Deri u vidu spavajućih ćelija, koje su aktivirane godinu dana kasnije, na ljeto 2019. godine, izvođenjem atentata na režimske elemente i bivše opozicijske vođe koji su predali Deru rusko-šijitskim snagama.

Prema podacima SOHR-a, u diverzantskim napadima spavajućih ćelija u Deri je do sada ubijeno oko 250 pripadnika šijitskih (Hezbollah), režimskih i proruskih snaga.

Grad Dera, koji se nalazi u istoimenoj pokrajini na jugu Sirije, kolijevka je sirijske revolucije. Sirijska revolucija je počela mirnim demonstracijama u Deri u martu 2011. godine.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz