IHH: Rusi gađali tursku humanitarnu pekaru u Siriji koja je dnevno osiguravala hljeb za 45 000 izbjeglica

Objavljeno / ažurirano:

Pekara koju je uspostavila jedna od najvećih turskih humanitarnih organizacija IHH bila je meta ruskih zračnih udara u sirijskoj pokrajini Idlib, navela je ta organizacija.

Sirijski opozicioni aktivisti krive Rusiju za napade u kojima su u nedjelju poginule najmanje 44 osobe.

Organizacija IHH je na Twitteru u ponedjeljak objavila kako je pekara, uspostavljena prije 16 mjeseci, dnevno osiguravala hljeb za gotovo 45.000 interno raseljenih Sirijaca.

Mustafa Ozbek, iz odjela za medije IHH-a, kazao je Al Jazeeri da se pekara nalazila u gradu Saraqibu i da je uništena u napadu.

„Oni su u potpunosti uništili našu pekaru i mlin za brašno koji se nalazio u zgradi. Ta pekara bila je veoma važna, jer je proizvodila hljeb za interno raseljene Sirijce. Mještani navode kako su zračne udare izveli ruski avioni te dodali kako su Rusi i u proteklim danima gađali ta područja. Najmanje 20 projektila su izbacila četiri ruska ratna aviona“, kazao je Ozbek.

„Ovo je prvi put da se neko od naših postrojenja našlo na meti, no aktivisti kažu da su kamioni s humanitarnom pomoći i skladišta hrane također napadani.“

Paljba kao upozorenje

Niko od uposlenika nije nastradao u napadu, navode iz IHH-a.

Zračnim udarima mete su bile i užurbana pijaca, kao i nekoliko drugih područja pokrajine Idlib.

Bulent Yildirim, predsjednik IHH-a, za Agenciju Anadolija je kazao: „Ako se napadaju pekare i kampovi, onda to znači da je cilj eliminacija kompletnog sirijskog naroda.“

Zvaničnici IHH-a su za turski Daily Sabah kazali da su ruski avioni prvo ciljali lokacije blizu pekare kao upozorenje, a kako su ljudi napustili pekaru, mlažnjaci su ponovo napali i uništili zgradu.

Ruska vlada još nije odgovorila na optužbe IHH-a.

Tenzije između Ankare i Moskve su porasle nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion za koji je kazala da je upao u njen zračni prostor i da je zbog toga prethodno imao brojna upozorenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NOVO NA SAJTU

Islamske zemlje bojkotiraju francuske proizvode

0
U subotu su zaredali pozivi na bojkot francuskih proizvoda u više zemalja Bliskog istoka pošto je Macron u emotivnom govoru ove sedmice obećao da se njegova zemlja "neće odreći" karikatura poslanika Muhameda koje islam zabranjuje.

Preporučeni sadržaj

Stoltenberg: NATO odlazi iz Afganistana zajedno sa SAD-om

0
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u četvrtak odluku Saveza da povuče svoje snage iz Afganistana zajedno sa SAD-om, nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče svoje vojnike do Božića.

Islamske teme