Iran zatvorio list zbog navoda da je broj zaraženih i umrlih od korona virusa 20 puta veći od zvaničnih brojeva

Popularno na sajtu

Iran je u ponedjeljak ugasio list koji je objavio navode stručnjaka da zvanične brojke o zaraženima i umrlima od COVID-a 19 predstavljaju samo pet posto stvarnog bilansa.

Glavni urednik lista Jahane Sanat, Mohammad Reza Sadi potvrdio je ovo zvaničnoj iranskoj novinskoj agenciji IRNA, prenosi Beta.

List koji je osnovan 2004. godine objavio je u nedjelju izjavu epidemiologa da je broj smrtnih slučajeva i zaraženih korona virusom 20 puta veći od zvaničnih brojeva koje je objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Epidemiolog je također naveo da je prvi slučaj otkriven mjesec dana ranije od zvanično objavljenog prvog slučaja zaraze 19. februara.

Prikrivanje informacije

Situacija je prikrivana, kako je za Jahane Sanat rekao, zbog obilježavanja godišnjice takozvane Islamske revolucije 1979. i parlamentarnih izbora.

“Vlasti su prikrivale informacije iz političkih i sigurnosnih razloga”, rekao je epidemiolog.

U jučerašnjoj izjavi on je kritizirao manjak testiranja i upozorio na novi talas infekcija sljedećeg mjeseca zbog prijemnih ispita na fakultetima i šiitskih praznika.

Iransko ministarstvo zdravlja je do sada prijavilo skoro 330.000 slučajeva zaraze i 18.616 smrtnih slučajeva, uključujući 189 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata.

Prema pomenutim navodima epidemiologa, stvaran broj zaraženih od Covida19 je veći od šest i po miliona, dok je umrlo preko 350 000 Iranaca.

Iranske vlasti su od početka epidemije bile kritizirane zbog blažih mjera za sprečavanje širenja zaraze u odnosu na druge države u regiji.

Na Bliskom istoku Iran je za sada najpogođenija država, a ovo nije prvi put da su određeni iranski mediji i pojedini zvaničnici izjavljivali da je stvaran broj pogođenih od Covida 19 daleko veći od zvaničnih brojki.

Šijitska država Iran se danas suočava s dvostrukom krizom: ekonomskom – izazvanom iscrpljivanjem ekonomije finansiranjem rata protiv muslimana Sirije, kao i američkim sankcijama, te zdravstvenom krizom – izazvanom pandemijom Covida-19.

Iran je početkom 2013. godine de facto preuzeo vlast u Siriji, te je do sada regrutovao preko 200 000 šijitskih fanatika za borbu protiv muslimana Sirije. Iran je svih godina rata finansirao šijitski terorizam u Siriji i zajedno sa Rusijom učestvovao u mnogim masakrima civila.

/Agencije/Put vjernika/

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz