Libija: Sudanski plaćenici sa sedamdeset borbenih vozila odlaze ka Sirtu

Ozloglašena sudanska grupa Janjaweed tereti se za najteže ratne zločine i genocid u Darfuru

Objavljeno / ažurirano:

Sedamdeset borbenih vozila ozloglašene sudanske grupe Janjaweed (Džendževid) odlaze ka gradu Sirte, na sjeveru Libije, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz medijskog ureda vladine vojne operacije “Vulkan bijesa” navedeno je kako su borbena vozila sudanskih plaćenika snimljena u mjestu Briga, dok su odlazila ka gradu Sirte gdje će se boriti u redovima nelegitimnih snaga koje sa istoka Libije predvodi Khalifa Haftar.

Ozloglašena grupa Janjaweed tereti se za najteže ratne zločine i genocid u Darfuru.

Haftarovu takozvanu “Nacionalnu vojsku Libije“ pored sudanske grupe plaćenika Janjaweed podržavaju i brojni drugi plaćenici poput pripadnika pobunjeničkih grupa iz Čada i plaćenici ruske Wagner grupe.

Libiju je nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine razorio građanski rat. Nova vlada te zemlje osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive snaga odanih generalu odmetniku Khalifi Haftaru.

Halifa Haftar je bivši Gadafijev general, koji je prebjegao u SAD, pa se potom vratio u Libiju, gdje je nakon revolucije i svrgavanja Gadafija okupio bivše Gadafijeve pristalice i pokrenuo oružano borbu protiv proislamske vlade u Tripoliju.

Halifu Haftara pomažu Saudijska Arabija, Emirati, Rusija, Francuska, Egipat, a potajno i SAD.

Vlada Libije bila je na udaru Haftarovih snaga od prošlog aprila, a u nasilju je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Vlada je u martu ove godine pokrenula operaciju “Mirna oluja” protiv Haftarovih snaga kako bi se suprotstavila njegovim napadima na glavni grad Tripoli i nedavno oslobođena strateška mjesta, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Watiya i grad Tarhuna, posljednje uporište Haftara na zapadu Libije.

(Agencije)

NOVO NA SAJTU

Bez pomaka u pregovorima afganistanske vlade i talibana. Talibani pokrenuli ofanzivu

0
Afganistanska marionetska vlada i talibani ne mogu se složiti oko osnovnih pitanja nakon sedmice pregovora za okončanje dugogodišnjeg rata u kojem su ubijeni deseci...

Preporučeni sadržaj

Afganistanska vojska se povukla iz 9 baza u Logaru, talibani preuzeli...

0
Jedinice afganistanske marionetske vojske povukle su sve svoje snage iz 9 baza u okrugu ”Charh” u pokrajini Logar, zbog straha od ofanzive talibana. Vojska je...

Islamske teme